Akaryakıtta ‘diplomatik’ kılıflı kaçak!

12.05.2015 - 09:49

Kaçak akaryakıtla mücadelede, yeni bir dolandırıcılık yöntemi daha ortaya çıkarıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kaçak akaryakıtın ‘diplomatik’ kılıf kullanılarak, içpazara satışının yapıldığı tespit etti.

Dünyanın ilk 10 büyük ülkesinin birinin büyükelçiliğinde söz konusu olaya rastlanıldı. Rafineriden aldığı ürünü büyükelçiliğe verdiğini beyan etmesine rağmen tedarikçi firma akaryakıtın büyük bölümü iç piyasaya sunarken yakalandı. Geriye kalanın ise büyükelçiliğe teslim edildiği öğrenildi.

Lisansı iptal edildi

Edinilen bilgilere göre EPDK yetkilileri filmleri aratmayan bir operasyonla, rafineriden akaryakıt alan tanker ihbar üzerine izlemeye aldı. Denetim ekipleri adım adım büyükelçiliğe yakıt götürdüğünü beyan eden tankeri takip etti. Ürünün büyük bölümü büyükelçilik yerine kaçak yollarla piyasaya sürülmeye çalışıldı.  EPDK’nın ortaya çıkardığı kaçakçılık yöntemine ilişkin büyükelçilikle akaryakıt temin anlaşması olan firmanın lisansı iptal edilirken, 500 bin Türk Lirası da ceza kesildi. Bazı firmalar büyükelçiliklere tanınan vergi muafiyetini delerek kaçak benzin ve motorin satışı yapmasına yönelik büyükelçiliklere yakıt tedarik eden firmalar mercek altına alındı.

Bakanlıklar birlikte çalışıyor

Büyükelçiliklerde diplomatik muafiyet kapsamında ÖTV+KDV muafiyeti tanındığını ifade eden enerji yönetiminden üst düzey bir yetkili “Kaçak akaryakıt ticareti yapanlar her yolu deniyor. Büyükelçiliklere bile bulaştılar. Rafineriden aldığı ürünün faturasını büyükelçiliğe kesiyor ve ürünün satışının yapıldığı beyan ediyor. Ancak 100 fatura varsa 90’ını elçilik almamış. Denetimler kapsamında kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı” dedi.

EPDK ve Maliye Bakanlığı’nın yanı sıra kaçak akaryakıtla mücadele kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da birlikte koordineli olarak çalışıyor. Özellikle gümrüklerdeki kaçak geçişlerin önlenmesine yönelik düzenlemeler üzerinde çalışıldığı ifade ediliyor.

ÖZEL TİM KURULACAK, TANKERLERE CİP TAKILACAK

Türkiye ekonomisini her yıl yaklaşık 2.5 milyar liralık vergi kaybına uğratan akaryakıttaki kaçağı önlemeye dönük tedbirler artırılması üzerinde duruluyor. Cezaların artırılması,  özel tim oluşturulması gibi önleyici tedbirlerin yanı sıra akaryakıt taşıyan araçlar sıkı takip altına alınacak. Rafineriden yakıt alan bir tanker, benzin ve motorini boşalttığı istasyona kadar elektronik olarak takip edilebilecek. Yükleme ve boşaltmalar anlık olarak denetime tabi tutulacak. EPDK ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kaçak akaryakıtla mücadele kapsamında gelecek ihbarları bekliyor. Vatandaşlardan gelecek ihbar ve şikayetlerin yanı sıra yazılı ve görsel basına yansıyan tüm kaçakçılıkla ilgili olay ve haberler de inceleme altına alındı. Her türlü şikayet ve ihbara anında müdahale edilmesine yönelik çalışma yürütüldüğü belirtiliyor.

Kaynak : Ercan Baysal - Star

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu