İspanya Yenilenebilir Enerji Teşviklerini Düşürüyor

5.07.2013 - 15:03

Ülkede uygulanan alım fiyatlarının yüzde 10 ila 20 oranında düşürülebileceği iddia edildi.

İspanya’nın yenilenebilir enerji santrallerinden elektrik üretimine sağladığı teşvikleri yüzde 10 ile 20 oranında indirebileceği iddia edildi.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre ülkenin Enerji Bakan Yardımcısı Alberto Nadal geçen ay ülkede faaliyet gösteren yerli ve yabancı bankaların temsilcileri ile yaptığı görüşmede, İspanyol hükümetinin enerji sektörüne yönelik atmayı planladığı adımlar hakkında bilgi verirken yenilenebilir enerji santralinde üretilen elektriğe ödenen rakamların pazar fiyatlarının çok üzerine çıktığını ifade ederek, bu desteklerin azaltılabileceğini belirtti.

Gazetenin haberine göre toplantıda bulunan bazı bankacılar ise özellikle son yıllarda önemli oranda kredi kullanmış yenilenebilir enerji sektöründe gerçekleştirilecek indirimlerin daha düşük tutulması görüşünü paylaştı. Yine habere göre İspanya Enerji Bakanlığı sözcüsü bu toplantı hakkındaki soruları yanıtsız bıraktı.

İspanya’da yürürlükte olan teşvik sistemi elektrik dağıtım sistemlerine yenilenebilir enerji santrallerinde üretilen elektriği, piyasa fiyatının üzerinde gerçekleşen teşvikli rakamlardan satın alması yükümlülüğünü getirirken, aradaki farkı ise İspanyol hükümeti bu şirketlere borçlandırıyor.

Özellikle küresel finansal kriz döneminde ağırlaşan bu borç şu an 26 milyar avro seviyesine yükselmiş durumda. İspanya bu açığı düşürmek için 2010 yılından beri özellikle fotovoltaik alanındaki yeni yatırımları sınırlandırmal, denetimleri sıkılaştırmak ve güneş elektriği santrallerinden üretilen elektriğin belirli saatlerde satın alınmasını sınırlama gibi adımlar atıyor.

2000’li yılların sonunda güneş enerjisi için açıklanan yüksek teşvikler ve bankaların yenilenebilir enerji projelerine sağladığı uygun koşullu finansmanlar, sektörün bankalardan 30 milyar avroya yakın finansman kullanmasına, güneş enerjisi yatırımlarının ise İspanyol hükümetinin öngörülerinden çok daha hızlı şekilde artmasına neden olmuştu.

KAYNAK:YeşilEkonomi

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu