Konya’da Üniversite Kampusunun Elektriği Rüzgar ve Güneşten

15.02.2013 - 13:32

Necmettin Erbakan Üniversitesi 2010 yılında ’Konya Üniversitesi’ adı altında devlet üniversitesi olarak kuruldu. Geçen yıl yapılan değişiklikle de adı Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne dönüştürüldü. Üniversitenin yeni kampüs alanındaki inşaat yapım çalışmaları sürerken, 8 adet aydınlatma direğine elektrik ise yenilenebilir enerji ile veriliyor. Rüzgar ve güneş enerjisinden elde edilen elektrik üretiminin Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Koordinatörlüğü’nde gerçekleştirildiğini belirten Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yağcı, şunları söyledi: 

"Yürüttüğümüz bu projede hibrit sistemiyle yenilenebilir elektrik enerjisi üretiliyor. Bu elektrik enerjisiyle kampüs alanındaki 8 adet aydınlatma direği, hava karardığında devreye girerek kampüs alanının aydınlanmasını sağlıyor. Burada ciddi bir yenilenebilir enerji potansiyeli var. Yakın bir zamanda kampüs alanımızın bir kısmının belki de tamamının elektrik ihtiyacını buraya ilave edeceğimiz panellerden karşılayacağız. Ayrıca bu sistem, Elektrik–Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği lisans ve lisansüstü öğrencilerinin bir uygulama laboratuvarı da olacaktır." 

ELEKTRİK, RÜZGAR VE GÜNÜŞTEN 

Meteorolojik şartlar uygun olduğu takdirde rüzgar ve güneş sisteminden saatte maksimum 5.2 kilovat elektrik enerjisi üretilebileceğini ifade eden Yağcı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Kurulan elektrik enerjisi üretim sisteminde 3200 vatlık bir rüzgar türbini ve 2000 vatlık güneş panelleri (pilleri) kullanıldı. Güneş panellerinin de 1000 vatlık kısmı sabit olarak kuruldu ve Konya için 33 derecelik sabit açıyla monte edildi. Güneş panellerinin diğer 1000 vatlık kısmı ise güneş ışığına göre hem yatay hem de dikey doğrultuda hareket mekanizmasına sahip. Bu mekanizma vasıtasıyla sistem, güneş ışığını takip etmekte ve sabit güneş panellerinin ürettiği elektriğe göre daha fazla elektrik üretmektedir. Hem rüzgar türbininden hem de güneş panellerinden üretilen elektrik enerjisi akümülatör grubunu şarj etmektedir. Bu sistemde 12 voltluk 100 amper-saatlik bakım gerektirmeyen 10 adet jel akümülatör kullanılmıştır. Akümülatörlerden elde edilen doğru akım elektrik enerjisi bir inverter vasıtasıyla alternatif akıma çevrilerek çevre aydınlatmasında kullanılan lambaların elektrik enerjisini sağlamaktadır. Çevre aydınlatmasında kullandığımız 8 aydınlatma direğine bağlı her biri 45 vat olan 16 adet LED tipi lamba kullanılmıştır. Dolayısıyla üretilen elektrik enerjisi gece saatlerinde aydınlatma lambalarında tüketilmektedir." 

Üretilen enerjinin 10’ar dakikalık aralıklarla da bilgisayarlara kaydedildiğini ifade eden Yağcı, "Kaydedilen verilerle rüzgar, sabit güneş sistemi ve hareketli güneş sistemi ayrı ayrı izlenebilmekte ve çeşitli değerlendirmelerin yapılabilmesine imkan vermektedir. Bu kayıtlar bir modem vasıtasıyla uzaktaki diğer bilgisayarlardan da takip edilebilmektedir "dedi.

KAYNAK:Doğan Haber Ajası

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Konya’da Üniversite Kampusunun Elektriği Rüzgar ve Güneşten

Konya’da Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin yapımı devam eden kampus alanında, aydınlatma direklerinin elektriği, rüzgar ve güneş enerjisinden üretiliyor. Üniversitenin hedefinin, inşaat çalışmaları tamamlanıp eğitim ve öğretime başlandığında kampüsteki tüm binaların elektrik ihtiyacının yenilenebilir enerji ile karşılanması olduğu belirtildi.
Menu