IAEA başkanı Rafael Grossi, nükleer enerjinin yeşil enerji olduğunu söyledi

15.11.2021 - 18:22

Grossi, Perşembe sabahı Brüksel’de bir röportajında, "Enerji ve özellikle nükleer enerji konusundaki tartışmalar gerçeklere dayandırılmalıdır. İşin aslı, nükleer enerji yeşil bir enerjidir. Neredeyse hiç CO2 emisyonu olmayan bir enerjidir." dedi.

"Bu, şu anda konuştuğumuz gibi, atmosferde milyonlarca gigaton CO2 yükselmesini önleyen bir enerji. Bugün konuştuğumuz gibi, Avrupa’da var olan temiz enerjinin yarısından fazlasını zaten sağlayan bir enerji."

Grossi’nin yorumu, Avrupa Birliği’nde, hükümetleri ve yatırımcıları çevresel açıdan sürdürülebilir projelere yönlendiren teknik bir kural kitabı olan AB’nin sınıflandırmasında, nükleer enerjinin yeşil olarak etiketlenip etiketlenmeyeceği konusunda büyüyen bir tartışmanın ortasında geliyor.

Avrupa Komisyonu’nun yıl sonundan önce bir karar vermesi bekleniyor. Fransa, nükleer yanlısı ekibe liderlik ederken, Almanya muhalefete öncülük ediyor.

"Bazen gerçeklere olması gerektiği kadar sık ​​bakılmadığı izlenimine kapılıyorum. Açık toplumlarda elbette demokratik seçimlere saygı duyuyoruz. Ama gerçekler ve olumlamalar söz konusu olduğunda bilime bağlı kalmak gerekiyor." dedi Grossi.

Birçok çevre kuruluşunun nükleer enerjinin yaygınlaşmasına karşı çıkmak için kullandığı bir argüman olan radyoaktif atıkların potansiyel olarak zarar verici etkileri sorulduğunda, Grossi, reaktörlerden kaynaklanan atık miktarının "gülünç derecede küçük" olduğunu savunarak kaza korkularını reddetti.

"Nükleer atık bir gerçek. Ancak nükleer atıkla elbette yeterli şekilde ilgileniliyor ve hiçbir zaman nükleer atıkla ilgili bir kaza olmadı. Nükleer atık hacimlerinden bahsettiğinizde, bunlar gülünç derecede küçük" dedi.

"Örneğin, tüm Amerikan reaktör filosunun tüm nükleer atığının -- bu ülkeye yaklaşık 60 yıldır güç sağlayan yaklaşık 100 nükleer reaktörden bahsediyoruz -- bir futbol stadyumuna sığacağını biliyor muydunuz?" ekledi.

"Küresel ısınmaya neden olan diğer enerji kaynaklarının atmosfere, çevreye verdiği zararla kıyaslandığında bu nasıl olur? Nükleer atık onu görebileceğiniz ve kontrol edebileceğiniz bir yerdedir. Kontrol edebilir."

Grossi, AB ülkeleri arasında devam eden tartışmayı memnuniyetle karşılıyor, ancak "rüzgarların nükleer enerji lehine döndüğüne" ve bilimin ideolojiye üstün geleceğine inanıyor.

"Avrupa’nın nükleer enerjiye ihtiyacı olduğu gerçeği etrafında büyüyen bir yakınlaşma olduğunu düşünüyorum. Bu, her ülkenin tekrar nükleer enerjiye sahip olacağı anlamına gelmiyor, bu bir siyasi tercih meselesi" dedi.

"Fakat rüzgarların döndüğünü ve insanların, hangi enerji kaynaklarını kullanacağınıza karar verdiğinizde, ideoloji değil, bilim ve iyi seçimlerin önemli olduğunu görüyoruz. Yani bir çatışma görmüyorum."

Daha bu ay, Fransa liderliğindeki on AB ülkesinden oluşan bir grup, Komisyon’dan nükleer enerjiyi, bloğun iklim tarafsızlığına on yıllarca süren geçişinin bir parçası olması gereken düşük karbonlu bir enerji kaynağı olarak tanımasını isteyen bir mektup gönderdi.

Tablonun diğer tarafında, 2022 yılına kadar tüm reaktörlerini kapatmayı planlayan Almanya, Avusturya, Danimarka, Lüksemburg ve İspanya gibi diğer nükleer karşıtı ülkelerle güçlerini birleştiriyor.

Komisyon yetkililerinin son yorumları, yürütmenin sonunda Paris’in tarafını tutacağını ve nükleeri hidrojen, güneş ve rüzgar enerjisi ile birlikte "sürdürülebilir" olarak etiketlemeyi önereceğini ima ediyor gibi görünüyordu. Doğal gaz konusunda da benzer bir karar alınabilir, ancak kirletici bir fosil yakıt olan bu kaynağa yenilenebilir kaynaklar yaygınlaşana kadar sadece "geçiş enerjisi" olarak izin verilebilir.

Grossi, "Avrupa’nın yarısı nükleer kullanıyor ve bunu aşamalı olarak bırakma niyetinde değil" dedi. "Öyleyse gerçekleri sunalım ve sonra insanların karar vermesine izin verelim." dedi.
’Diplomasi başarısız olamaz’

Grossi, İran’ın nükleer müzakereleri Kasım ayı sonundan önce yeniden başlatma kararı hakkında da konuştu.

Resmi olarak Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak adlandırılan İran nükleer anlaşmasını canlandırmak için Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Çin, Rusya ve dolaylı olarak ABD ile Viyana’da müzakereler yürütülüyor. Ancak, radikal din adamı Ebrahim Raisi’nin Haziran ayında cumhurbaşkanlığını kazanmasının ardından süreç çıkmaza girdi ve ülkenin bir daha uyumluluğa geri dönüp dönemeyeceği belli değil.

IAEA şefi olarak tüm anlaşmanın garantörü olarak görev yapan Grossi, henüz Başkan Raisi ile görüşmediğini, ancak bunu yakında bir "karşılıklı güve" ilişkisi kurmak için yapmayı umduğunu söyledi.

"İran ile ilişkimiz kalıcıdır, JCPOA veya başka şeylere dayanmaz. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’nın üyeliklerine dayanan kalıcı bir ilişkidir." dedi.

"Elbette her ilişkide olduğu gibi inişler ve çıkışlar olur ve bunu her zaman iyi bir seviyede tutmak için elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz. Başından beri mesajım bu oldu."

Direktör, İran rejimine, kurumun ülkenin nükleer tesislerine kurulu izleme ve gözetleme ekipmanını değiştirmesine izin vermesi çağrısında bulundu.

IAEA teftişleri, 2015 anlaşmasının önemli bir parçasıdır ve son yıllarda önemli bir tartışma konusu haline gelmiştir.

"Bence diplomasi başarısız olamaz. Her unsurun orada olduğundan emin olmalıyız" dedi.

"İran nükleer programını önemli sınırlamalar içinde sürdürebilir ve aynı zamanda uluslararası topluma hiçbir şeyin yanlış veya olmaması gerektiği gibi olmadığına dair gerekli tüm güvenceleri verebilir. Bunun için de müfettişleriniz var."

 

(https://www.euronews.com/)

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu