Akkuyu’da Kurulacak Nükleer Santral

14.06.2012 - 10:22

Kasumov, Mersin Ekonomi Platformu (MEP) ve Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) işbirliğinde Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Erhan Deniz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, projenin 20-22 milyar dolarlık bir yatırım ile hayata geçeceğini söyledi. 

Santralde depremsellik açısından yapılacak araştırmaların sürekli devam edeceğini belirten Kasumov, "Çünkü hiç bir zaman neyle karşılaşacağımızı bilemeyiz, süreci iyi yönetebilmek için verileri kontrol altında tutmalıyız" dedi. 

"Her şeyden önce insanlığın yararına bir proje hayata geçirmeye çalışıyoruz" diyen Kasumov, şunları kaydetti: 

"Santralde kullanılmış yakıtlar ve atıklar ile ilgili konular birbirine karıştırılıyor. Bazen insanlar bu ikisini bilerek, bilmeyerek birbirine karıştırıyorlar. Kullanılmış nükleer yakıt ile radyoaktif atıklar birbirinden farklıdır. Kimse kullanılmış nükleer yakıtı zaten Türkiye’de bırakmaz. Çünkü değeri çok yüksek. Radyoaktif atıklarla ilgili ise kamuoyuna 30-40 yıllık eski bilgiler verilmektedir. Bugün teknoloji çok ilerlemiş durumda. Bugün tüm radyoaktif atıklar konsantre hale getirilmektedir. Örneğin santralde 1 yıl boyunca kullanılacak nükleer atıklar hacim olarak bir kitaptan daha büyük olmayacaktır. 

Öte yandan, 5 bin megavat güce sahip Akkuyu Nükleer Güç Santrali, çevresinde 40 bin kişiye iş hacmi yaratacaktır. Santralde ise 2 bin 500-3 bin 500 arasında kişi çalışacak. Yüksek maaş alacak 3 bin 500 kişinin çalıştığı bir bölgede yan iş hacmi de artacak, özelikle hizmet sektörünün gelişmesi sağlanacak. Örneğin 3 bin 500 kişinin iş üniforması her gün kuru temizlemeye gönderilecek. Bu bile büyük bir iş hacmi. Santral ile birlikte oluşacak yerleşim yerinde adeta yeni bir şehir kurulacak. Santralde çalışacak insanların çocukları okula gidecek, spor salonları, eğlence merkezlerine ihtiyaç olacak." 

Akkuyu NGS AŞ Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Uzel de nükleer santralin Türkiye’de yeni bir alan olduğuna işaret ederek, konuyla ilgili tereddütleri gidermek amacıyla toplantılar düzenlediklerini söyledi. 

Türkiye’nin 40 yıldır nükleer enerji sahibi olma hayali olduğunu ifade eden Uzel, "Bu çalışma milli proje olarak ortaya konulmuş bir hedef. Bu amaçla Akkuyu sahasında bir yer tahsisi yapılmış ancak Türkiye’de siyasi ve ekonomi hayatın dalgalı olması nedeniyle sekteye uğramış, gelgitler olmuş. Projenin gerçekleşmesi için gereken irade son 2 yıldır var. 2010 yılında bu irade Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti arasında imzalanan anlaşma ile hayat buldu. Bu anlaşmanın maksadı, Türkiye’de nükleer güç santrali yapılmasıdır" diye konuştu. 

Toplantıya TURAB Genel Başkanı ve MEP Dönem Başkanı Emin Ucuz, MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şube Başkanı Servet Özkaya, Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Cavidan Demirağ ile çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı. 

KAYNAK:Anadolu Ajansı 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu