Danimarka Enerji Adaları ile yenilenebilirde yeni bir çağ başlatıyor

23.06.2020 - 14:47

Danimarka yeni kabul ettiği iklim anlaşması ile on yılda denizlerden üreteceği rüzgar elektriğini dört kat arttırmanın yanında diğer sürdürülebilir yatırımlarla enerji emisyonlarını %95 azaltacak.

Danimarka Parlamentosu’nun 179 üyesinden 171’ini temsil eden geniş tabanlı bir koalisyon, 21 Haziran’da iklim değişikliğiyle mücadelede dönüm noktası olan bir iklim anlaşması imzaladı. Anlaşma ile ülkenin toplam denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi kapasitesi 2030 yılına kadar dört katına çıkacak ve 7,7 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Ayrıca enerji kaynaklı emisyonlar yüzde 95 oranında azaltılacak.

İKİ DEVASA ENERJİ ADASI HUB MERKEZİ OLACAK

Enerji adaları, birkaç denizüstü (offshore) rüzgar santralinin bağlanmasına izin veren merkezler olarak hareket edecekler ve adaya bağlı ülkelere elektrik dağıtacaklar. Kuzey Denizi ve Baltık Denizi’nde yer alacak iki denizüstü (offshore) rüzgar adası Avrupa’nın yenilenebilir enerji payını artırmaya yardımcı olacak. 

Ayrıca anlaşma kapsamında, karbon yakalama teknolojisi ve yeşil hidrojen gibi sürdürülebilir e-yakıtların geliştirilmesi için önemli yatırımlar yapılacak. Yine, yenilenebilir enerji vergileri azaltılarak Danimarka ısıtma sektörü dönüştürülecek. Petrol ve gaz ısıtıcılarının ısı pompaları ve bölgesel enerji ile değiştirilmesi teşvik edilecek.

Tüm bunların dışında elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının kurulumu finanse edilecek. Enerji verimliliği önlemleri ve yenilenebilir elektrik ve biyogaz kullanımı artırılarak sanayi sektörünün karbondan arındırılmasına yardımcı olunacak.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEYE ÖNEMLİ KATKIDA BULUNUYORUZ

Danimarka İklim, Enerji ve Altyapı Bakanı Dan Jørgensen Dünyanın ilk iki enerji adasını yaratarak ve sürdürülebilir yakıtlara yatırım yaparak, iklim değişikliğine karşı uluslararası mücadeleye önemli bir katkıda bulunduklarını belirtti. Jørgensen, “Umarım bu anlaşma diğer ülkelere iklim eyleminin ve ekonomik toparlanmanın el ele gittiğini gösterecektir. Bu anlaşmayı imzaladığımız için çok mutluyum ve arkasındaki tüm taraflara yürekten şükranlarımı sunmak istiyorum” ifadesini kullandı. 

Danimarka Maliye Bakanı Nicolai Wammen ise yaptığı açıklamada, anlaşmanın kabulüyle Danimarka’nın, yeşil enerji geçişinde küresel bir lider olduğunu kanıtladığını belirtti. Ayrıca, en büyük altyapı yatırımlarından bazılarını kayıt altına alarak yeşil bir ekonomik toparlanmanın yolunu açmakta olduğunu da ifade etti. 

2050 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdü veren Danimarka tarafından planlanan iki adadan her birinin en az 2GW kapasitesi olacak. Adaların ürettiği elektik Danimarkalıların ihtiyacından daha fazla olacağından komşu Avrupalı ülkelere ihraç edilecek.

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu