Danimarka iklim hedeflerini tutturmak için iki ‘enerji adası’ inşa etmeyi planlıyor

22.05.2020 - 14:33

Danimarka 2030 yılında karbon emisyonlarını 1990 yılındaki emisyonlarına kıyasla yüzde 70 azaltmak için açık deniz üzerinde toplam dört gigawatt’lık rüzgar santrallerinin yer aldığı iki ‘enerji adası’ inşa etmeyi planlıyor.

Hükümet, karbon emisyonlarını azaltma taahhüdünde bulunduğu ve 2050 yılına kadar karbon nötr olacağı sözünü verdiği yasal olarak bağlayıcı olan iklim planını gerçekleştirmek için Çarşamba günü meclise altı maddelik bir tasarı sundu.

Rüzgar kapasitesi ikiye katlanacak

Climate Change News’ten Chloé Farand’ın haberine göre yapılması planlanan iki adanın her biri en az 2GW kapasiteye sahip olacak ve ülkenin mevcut deniz rüzgar kapasitesini ikiye katlayacak.

Danimarka’nın İklim Bakanı Dan Jørgensen yaptığı açıklamada, devam eden koronavirüs pandemisine atıfta bulunarak, “Danimarka yeşil bir öncü ülke olmalı, bu yüzden tarihi bir krizin ortasında olsak bile yüksek iklim hedeflerine bağlı kalıyoruz” dedi.

İhraç etmeyi amaçlıyor

Adaların Danimarka hanelerinin yıllık tüketiminden daha fazla elektrik üretmesi bekleniyor ve hükümet yeşil gücünü komşu Avrupa ülkelerine ihraç etmeyi umuyor.

Açık denizdeki enerji merkezlerinden biri, Kuzey Denizi‘ndeki yapay bir adada inşa edilecek ve Hollanda’ya kadar uzanabilecek. Bu durumda adanın kapasitesi 10GW’a kadar genişletilebilir. İkinci merkez ise Baltık Denizi‘ndeki Danimarka adası Bornholmda planlanıyor ve Polonya ile uzun vadede yapılacak bir birleşme öngörülüyor.

Yenilenebilir enerji teşvikleri

Planda iki enerji adasının yanı sıra karbon tutma ve depolama teknolojileri ve biyogaz yatırımları için yılda 58 milyon dolar araştırma ve geliştirme bütçesi ayrılması yer alıyor. Bunun dışında evlerde ve binalarda enerji verimliliğini daha da artırmak ve yenilenebilir kaynaklı ısıtmaya geçmek için teşvikler ve sübvansiyonlar öneriliyor.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu