”Gazprom Türk özel sektör ithalatçıları için fiyat artışı planlıyor”

Botaş ile tahkim süreci devam eden GazpromTürkiye’nin özel ithalatçılarını mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

Kommersant’ın iki ülkede bulunan kaynakları, Gazprom’un yakın zamanda mahkemeye başvurmaya hazırlandığını ve şirketin belgeleri hazırladığını dile getirdiler. Gazetede yer alan haberde, ”Belgeler büyük ihtimalle Stockholmmahkemesine sunulacak. Krizin sebebi 2017 yılı doğalgaz fiyatları” denildi.

Akfel Gas, Enerco Enerji, Avrasya gaz, Bosphorus gaz, Shell, Batı Hattı ve Kibar Enerji Gazprom’dan bir yılda ortalama 10 milyar metreküp doğalgaz alıyor. Ayrıca, Botaş şirketine de 17 milyar metreküp gönderiliyor.

Gazprom’un fiyatlara zam yapmak istemesine karşılık Türk şirketlerin indirim talebi ikitaraf arasındaki uyuşmazlığın temel nedeni. Her ne kadar Gazprom’dan doğalgaz ithal eden Türk şirketlerinin hisselerinin yüzde 50’sine yakını Gazprom’un elinde olsa da, kayyum atanan Akfel Gaz, Enerco ve Avrasya Gaz’daki bu süreç Rusları rahatsız ediyor.

Diğer yandan Türkiye’de doğalgaz talebindeki artış nedeniyle Türkiye’nin Gazprom’a sevkiyatları kontrat hacminin üzerine çıkarması talebinin Gazprom tarafından reddedilmesi, ipleri geren bir diğer konu. 2016 yılında Gazprom’un özel şirketlere sevkiyatları yüzde 10 oranında azalttığı belirtiliyor.

BOTAŞ’LA TAHKİM SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Rusya’dan kontratlar kapsamında yılda 20 milyar metreküp doğalgaz alan BOTAŞ, Gazprom ile 1 Ocak 2015’ten geçerli olacak şekilde yüzde 10,25’lik indirim konusunda anlaşmış ancak imzalar atılmamıştı. Bunun üzerine Botaş, fiyat indirimi için tahkime gitme kararı almıştı. Gazprom daha önce Türk şirketlerine uyguladığı yüzde 10.25’lik fiyat indirimini, iki ülke arasında ilişkilerin gerilmesiyle geri çekmişti.

Avrasya Gaz (0.5 milyar metreküp), Enerco Enerji (2.5 milyar metreküp), Akfel Gaz (2.25 milyar metreküp), Batı Hattı (1 milyar metreküp), Kibar Enerji (1 milyar metreküp), Shell Enerji (0.25 milyar metreküp) ve Bosphorus Gaz (2.5 milyar metreküp) yapılan anlaşmalar çerçevesinde her yıl Rusya’dan 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor.

Hürriyet

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu