Dev şirketin tek sözü yetti

Nasır, ”Her ne kadar mevcut koşullar güçlüklerle dolu olsa da üretimi artırmaya ve büyümeye devam edeceğiz” dedi.

Petrolün varil fiyatı açıklamanın ardından yüzde 1’in üzerinde değer kaybederek 44dolar seviyesinin altına indi.

Brent tipi petrol, küresel ekonomide büyüme kaygıları ve küresel arz fazlası endişeleri nedeniyle 2014’teki 103 dolar zirvesine göre yaklaşık yüzde 56 değer kaybetmiş durumda.

Aralarında Rusya ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu petrol zengini ülkeler, üretimi dondurarak petrol fiyatlarını destekleme yollarını arasa da, Petrol İhracatçısı Ülkeler Birliği (OPEC) arasında bir uzlaşma sağlanamaması nedeniyle şu ana kadar bir adım atılabilmiş değil.

ARAMCO’NUN HALKA ARZI

Aralarında BBC’nin de bulunduğu bazı yayın kuruluşlarından gazetecileri şirketin Zahran’daki merkezinde ağırlayan Nasır, Aramco’nun bazı hisselerinin satışı ile ilgili bilgi verdi.

Nasır, hisse satışının biraz gecikmeli olsa da, zamanın koşullarına uygun bir hamle olduğunu söyledi.


Riyad yönetimi geçen ay ülke ekonomisinin 2030 yılına kadar modernizasyonunu ve petrol ile gaza bağımlılığının azaltılmasını öngören kapsamlı bir planı kamuoyuna açıklamıştı.Ülkesinin kaynaklarını çeşitlendirmesi gerektiğini vurgulayan Nasır, yeni gelir kaynakları yaratılması gerektiğini belirtti.

2 trilyon dolardan fazla değer biçilen şirket hisselerinin yüzde 5’inin satışa sunulması gündemde. Aramco’ya biçilen değer, Apple’ın dört katı.

Suudi Arabistan’ın gelirlerinin yüzde 90’ını petrol ve gaz satışından geliyor.

Riyad yönetimi ise ülke ekonomisini iki katına çıkararak, 15 yılda 6 milyon kişiye iş imkanı sağlamak istiyor. Bu hedef ise önemli derecede dış yatırım gerektiriyor.

Suudi Arabistan ”2030 vizyonu” kapsamında petrokimya, maden, turizm ve inşaat sektörlerine daha fazla yatırım yapmak istiyor.

HÜRRİYET

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu