Suudi Arabistan petrolün gazını aldı

11.06.2015 - 09:32

Petrol, altı ayın zirve seviyesine ulaşmasının ardından yükselişi sonlandırdı. Yatırımcılar, ABD’de arz fazlasının hafiflediği işaretleri karşısında Suudi Arabistan’ın rekor üretimini değerlendiriyorlar.

Petrol vadelileri, geçtiğimiz iki günde yüzde 5.7 ralli yapmasının ardından New York’ta yüzde 0.6 kadar geriledi. OPEC’in en büyük üyesi Suudi Arabistan, Çarşamba günü açıklanan verilere göre, Mayıs ayında günlük 10.33 milyon varil üretim gerçekleştirdi. Energy Information Administration’ın (EIA) verilerine göre ABD’de üretim, stokların düşüşü 6. haftaya taşımasına rağmen ivmelendi.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, küresel üretimin genişleyeceği ve arz fazlası sorunun süreceği spekülasyonları ile duraksadı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) geçtiğimiz hafta aldığı karar ile üretim kotasını sabit tuttu. OPEC, yüksel maliyetli üreticiler karşısında pazar payını korumaya çalışıyor.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “Suudiler talebin artış gösterdiğini düşünüyor ve ona göre davranıyorlar” dedi.

Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 38 sent kadar gerileyerek varil başına 61.05 dolar oldu ve Singapur saati ile 13:05’te 61.18 dolardan işlem gördü. Kontrat Çarşamba günü p1.29 dolar artış ile 61.43 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 58 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 15 arttı.

Temmuz vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında, 30 sent kadar veya yüzde 0.5 değer kaybederek varil başına 65.40 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü 82 sent yükselerek 65.70 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 4.40 dolar seviyesinde.

Kaynak: Haber 7

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu