BOTAŞ masada Rusya’yı sıkıştırıyor

7.05.2015 - 09:17

Rusya, “Türk Akımı geciktiriliyor” gerekçesiyle BOTAŞ’la fiyat pazarlığında ağırdan alıyor. Ruslar “Türkler Avrupa’ya gaz göndermek için ihtiyacımız olan hattı kullanıp fazla bonus istiyor” diyor

Türkiye ile Rusya arasındaki doğalgaz indirimi pazarlığında özel sektör istediğini aldı. İstediğini henüz alamayan BOTAŞ’ın ise, Türkiye’nin Türk Akımı’ndaki performansına takıldığı öne sürüldü.

Türk Akımı projesinde henüz işe başlanılmaması nedeniyle zarara uğrayan ve gecikmeden Türkiye’yi sorumlu tutan Rusya’nın, BOTAŞ’la yapılan pazarlıklarda “ağırdan aldığı” iddia edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in söz verdiği doğalgaz indiriminin daha avantajlı hale getirilmesi amacıyla BOTAŞ ile Gazprom arasında yürütülen pazarlıklardan 3 aydır ses çıkmadı.

Pazarlıklarda belli bir oranda indirime iki tarafın da sıcak baktığı, ancak indirimin değişken petrol fiyatlarına endekslenip endekslenmeyeceği konusunda görüş ayrılıkları olduğu da öğrenildi.  

Rusya zararda

Rus yetkililerin yaptığı değerlendirmelere göre, Rusya’dan doğalgaz ithal eden Türk firmalarına 2015’in ilk çeyreği için yüzde 25, ikinci çeyreği için yüzde 15 gibi cömert bir indirim sunan Gazprom’un Türkiye ile asıl anlaşmazlığı fiyat pazarlıklarında değil, Türk Akımı’nın bir an önce hayata geçmesi konusunda.

Türk Akımı borularını döşeyecek gemilerin beklemede kalması nedeniyle sürekli zarar eden Rusya, indirimde  ağırdan alıyor. Türkiye, müzakerelerin sonuçlanmadığı her gün, Rus gazına daha fazla para ödüyor.

Masa dağılmadı

Bazı yorumlara göre, Batı ambargosuna rağmen Türk akımı projesine jet destek açıklayan Türkiye, yapacağı stratejik işbirliği nedeniyle daha fazla ödün istiyor. Ancak, Rusya da BOTAŞ’ın Türkiye’nin gaz ithalatındaki yüksek payını bildiği için bu pazarlıklara özel sektörle yaptığı pazarlıklardan daha rahat oturuyor.

 BOTAŞ’ın indirimi henüz alamamış olmasının yarattığı maliyet de Türkiye yönetimini zorluyor.

Anlaşmazlığa karşın iki tarafın da pazarlıklara devam etme iradesinde olduğu belirtildi. Rus yetkililer, Türkiye yönetimi ile Rusya’nın Suriye ve Ermenistan ziyareti gibi politik anlaşmazlıkları ile ekonomik çıkarlarını ayrı tutabileceği görüşünde. Rus makamları, Türkiye’nin de doğalgaz boru hattına Rusya kadar ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor.

Pazarlığa devam mesajı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, pazarlık görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, “BOTAŞ olarak, pazarlığımızda uygun bir fiyat oluşturmaya çalıştık. Özel için desektörün zarar etmeyeceği bir fiyatı konuştuk” diye konuştu.

Yıldız, üç yıl önce BOTAŞ’ın maliyetlerinin, özel sektörün maliyetlerinin üstünde olduğunu, şu an özel sektörün maliyetlerinin BOTAŞ’ın maliyetlerinin üzerine çıktığını söyledi.

Özel sektörün piyasada mallarını satabilmesi için doğalgazı uygun fiyatta almaları gerektiğinin altını çizen Bakan Yıldız, “Özel sektör ne kadar yüksek oranlı bir indirimle ve ne kadar düşük fiyatla alırsa Türkiye açısından o kadar iyidir.

Şu anda geldikleri nokta bırakın yüksek kâr etmeyi zarar etmeyecek  kalemleri koruyup kollamaktır. Onlar zarar etmesinler çünkü 10 milyar metreküplük doğalgazı alıp satmalılar. Özel sektör zarar etmeden 50 milyar metreküp doğalgaz alınmalı ve 50 milyar metreküp doğalgaz satılmalı” şeklinde konuştu.

Kaynak : Milliyet

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu