Statkraft Türkiye’de üçüncü hidroelektrik santralini inşa edecek

20.09.2011 - 17:06

BASIN BÜLTENİDİR

Norveçli enerji kuruluşu, Avrupa’nın en büyük yenilenebilir enerji şirketi olan, dünyanın ise en büyük yenilenebilir enerji şirketleri arasında yer alan Statkraft, Türkiye’de Çetin Hidroelektrik santralini inşa etme kararı aldı. .

Santral, 517 MW Kurulu gücü ile Statkraft’ın Norveç dışındaki en büyük Hidroelektrik santrali olacak. Yıllık ortalama 1.4 TWh üretimi ile Çetin, Türkiye’deki 460,000 evin elektriğini karşılayacak. Yatırım maliyetinin yaklaşık 500 milyon Euro olacağı tahmin ediliyor.

Çetin, Güneydoğu Anadolu bölgesinde, Siirt il sınırları içinde Dicle nehrinin kollarından Botan Çayı üzerinde yer alacak. Proje iki baraj ve iki santralden oluşuyor. Çetin Barajı’nın 401 MW kurulu gücü ve büyük bir baraj gölü olacak. Daha aşağısında yer alacak Aşağı Çetin’in ise 116 MW’lık kurulu gücü olması planlanıyor.

Yatırımın inşaat işleri, Yüksel ve İlci adlı iki Türk inşaat firmasının ortaklığı tarafından yürütülecek. Elektromekanik aksamın ise Avusturyalı Andritz Hydro firması tarafından tedarik edilmesi söz konusu. Çetin, inşaat safhasında 1500 kişi istihdam edecek.

Statkraft Güneydoğu Avrupa Müdürü Tima Iyer konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Statkraft’ın, Türkiye’de hidroelektrik alanında önde gelen üreticiler arasına girme stratejisiyle uyumlu olarak Çetin yatırımına başlandı. Bu yatırım Türkiye’deki kapasitede ciddi bir artış sağlayacağı; Türkiye ve Avrupa’ya daha fazla temiz enerji sağlanmasına katkıda bulunacağı ve bölgede istihdam ve kalkınma yaratacak sürdürülebilir bir projedir” diye konuştu. 

Statkraft Türkiye Genel Müdürü Steinar Bjornbet ise, “Türkiye’de büyüme hedeflerimize uyumlu olarak yatırımlarımızı sürdürmek istiyoruz. Gerek kamuda, gerekse özelde bütün fırsatları gözden geçirip değerlendiriyoruz. Var olan projelerimizle inşaat projeleri dahil toplam 1.2 milyar dolar civarında yatırım yapmış olacağız” dedi. 

Türkiye, Avrupa’da enerji piyasasının en hızlı büyüyen pazarı konumunda ve yıllık elektrik enerjisi talebinin 2020 yılına kadar ikiye katlanarak 200 TWh’den 400 TWh’ye çıkması öngörülüyor. Günümüzde hidroelektrik Türkiye’de tüketilen enerjinin % 20’sini karşılıyor ve hidroelektrikte ciddi bir büyüme potansiyeli bulunuyor. 

Statkraft’ın Türkiye’deki ilk hidroelektrik santrali, Adana ilimizdeki Çakıt (20 MW) ticari faaliyete 2010 Haziran’ında başladı. Çorum ilimizdeki Kargı (102 MW) ise halen inşaat halinde ve 2013 sonunda hizmete girmesi bekleniyor. 2015 yılında Çetin’in de bitmesiyle Statkraft Türkiye’de toplam 639 MW kapasiteye ve yaklaşık 2 TWh toplam yıllık üretime sahip olacak. Şirket bu zaman zarfında Türkiye’de hidroelektrik alanında büyüme hedefi doğrultusunda yeni fırsatları takip etmeye devam edecek.

DHA

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu