AB ve Çin Panel Ticaretinde Uzlaşmaya Vardı

3.08.2013 - 17:33

Avrupa Birliği ve Çin arasında güneş paneli ticareti konusunda uzlaşmaya varıldığı açıklandı.

Avrupa Birliği Ticaret Komiseri Karel de Gucht Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Çinli güneş paneli üreticileri aleyhine devam eden anti-damping soruşturması kapsamında Çinli makamlar ile sürdürülen görüşmelerde dostane bir çözüm yolu bulunduğu ifade etti.

Karel De Gucht iki taraf arasında, Çinli firmaların Avrupa Birliği ülkelerine satacakları güneş panellerine asgari fiyat uygulaması konusunda uzlaşmaya varıldığını söyledi. De Gucht bununla birlikte Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmadan anlaşmada uzlaşılan asgari fiyatın ne olacağını belirtemeyeceğini kaydederken, Çinli şirketlerin Avrupa’ya yapacağı toplam ihracatta bir sınırlama olup olmayacağı konusunda da bilgi paylaşmadı.

The New York Times ve Bloomberg tarafından gelişme ile ilgili yayınlanan haberlerde ise ismini açıklamak istemeyen bir AB yetkilisinin anlaşmada uzlaşılan rakamın watt başına 0.56 avro olduğu bilgisini verdiği belirtildi.
  Çinli üreticilere karşı AB tarafından soruşturma açılmasını sağlayan Avrupalı şirketleri temsil eden EU Prosun derneğinin başkanı Milan Nitzschke ise gelişme üzerine yayınlanan dernek açıklamasında anlaşmayı eleştirirken, anlaşmanın Avrupa yasalarına her açıdan karşı olduğunu, 0.55-0.57 avroluk fiyatların halihazırda Çinli firmaların birlik ülkelerinde gerçekleştirdikleri satış rakamları olduğunu iddia etti.
Anlaşma Avrupa güneş paneli pazarında 2011 yılındaki satışların yüzde 60’ını gerçekleştirmiş olan 90 civarındaki Çinli güneş paneli üreticisini etkileyecek. Bu firmalar ürünleri belirlenen asgari fiyatın altına inmeden satmaya devam edebilecek iken, ihracatlarında herhangi bir ek gümrük vergisi uygulaması ile karşılaşmayacaklar.

Avrupa Birliği’nde halihazırda 31 uluslararası ticaret soruşturması devam ediyor iken bu soruşturmaların 18’i Çinli şirketler için yürütülüyor.

Güneş enerjisi alanındaki ticaret soruşturması ise EU Prosun üyesi şirketlerin AB’ye Çinli firmaların ülke hükümetlerinden sağladıkları teşvikler ile birlik üyesi ülkelerde çok düşük fiyatlarda sattıkları itirazı üzerine 2012 yılı Eylül ayında başlatılmıştı. Şirketler itirazlarında Çinli firmaların bu sayede 2004’te olmadıkları Avrupa güneş paneli pazarında kısa sürede yüzde 80’lik paya ulaştıklarını ifade etmişlerdi. Soruşturmada geçici nitelikteki ilk karar Haziran ayında verilmiş ve incelenen şirketlere yüzde 11.8 oranında ek gümrük vergileri uygulaması getirilmişti.

Anlaşma Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmadığı takdirde ise 6 Ağustos 2013 tarihinden sonra 100’den fazla Çinli üretici yüzde 37.2 ila 67.9 arasında değişen oranlarda ek gümrük vergileri ile karşılaşabilecek.

KAYNAK:YeşilEkonomi.com

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu