Nükleer enerji dünyada yaygınlaşıyor

20.07.2013 - 16:15

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na göre 29 ülke ilk kez nükleer enerji programı geliştiriyor.

Japonya’daki Fukuşima felaketiyle güçlenen nükleer enerji karşıtlarına rağmen bu teknolojiden faydalanmak isteyen ülkelere her yıl yenileri ekleniyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), isim vermeden 29 ülkenin ilk kez nükleer enerji programı geliştirmekte olduğunu belirtiyor.

Bağımsız uzmanlarca hazırlanan 2013 Dünya Nükleer Endüstri Durumu Raporu’nda, söz konusu 29 ülke arasında ilk kez nükleer santral siparişi veren Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Belarus’la birlikte bu konuda çalışmalarını sürdüren ve 2030 yılından önce üretime geçmeyi hedefleyen Suudi Arabistan, Ürdün, Bangladeş, Vietnam, Litvanya ve Polonya’nın da bulunduğu kaydediliyor.

Rapora göre haziran sonu itibariyle dünyada toplam 427 nükleer santral faaliyetteyken 66 yeni santral inşaatı sürüyor.  ABD, 100 nükleer santraliyle toplam elektrik üretiminin yüzde 19’unu karşılarken çalışmaları devam eden 3 yeni santrali 2017 sonuna kadar faaliyete geçirmeyi hedefliyor.

Fransa 58 nükleer santraliyle elektrik üretiminin 4’te 3’ünü karşılıyor. Fransa’nın inşası devam eden Flamanville satnralinin 2016’da hizmete girmesi bekleniyor.

44 nükleer santrali bulunan Japonya, Fukuşima felaketi nedeniyle bunların sadece 2’sini çalıştırıyor. Bu süreçte kömür ve doğalgaz ithalatı nedeniyle enerji faturası kabaran Japonya’da hükümet santralleri tekrar çalıştırmayı istese de yoğun kamuoyu tepkisi nedeniyle şimdilik beklemede. 

33 nükleer santrali bulunan Rusya halen inşası devam eden 9 santralle bu sayıyı 2020 yılına kadar 42’ye çıkarmayı hedefliyor. Rusya, elektrik üretiminin yüzde 18’ini nükleerden elde ediyor.

Güney Kore mevcut 23 nükleer santraline 2018’e kadar 5 tane daha eklemeyi planlıyor. Nükleer satnraller Güney Kore’de elektriğin yüzde 30’unu karşılıyor.

Hindistan 20 nükleer santraliyle elektrik ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılarken 7 yeni santral inşasını sürdürüyor.

Kanada’nın 19 nükleer santrali elektrik üretiminin yüzde 15’ine karşılık geliyor.

18 nükleer santrali bununan Çin, inşaatı devam eden 28 santraliyle bu alanda ilk sıraya oturuyor. Çin’de elektriğin yüzde 2’si nükleer santrallerde üretiliyor.

Dünyada nükleerden elektrik üreten diğer ülkelerden İngiltere’nin 16, Ukrayna’nın 15, İveç’in 10, Almanya’nın 9, Belçika ve İspanya’nın 7’şer, Çek Cumhuriyeti ve Tayvan’ın 6’şar, İsviçre’nin 5, Finlandiya, Macaristan ve Slovakya’nın 4’er, Pakistan’ın 3, Arjantin, Brezilya, Bulgaristan, Romanya ve Güney Afrika’nın ikişer ve Ermenistan, İran, Hollanda ve Slovenya’nın birer nükleer santrali bulunuyor.

KAYNAK:Anadolu Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu