Temiz Teknoloji Fonu’ndan Türkiye’ye 200 Milyon Dolar

1.06.2013 - 11:51

Dünya Bankası Türkiye Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, CTF’nin dün Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile birlikte hazırladığı "Türkiye’deki Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Piyasasında Temiz Teknoloji Fonu Değerlendirme Raporununu" tanıttığı belirtildi. 

Yüksek ekonomik büyümenin yaşandığı son yıllarda elektrik talebinin hızla artmasıyla birlikte Türkiye’nin, enerji güvenliğini sağlamanın ve iklim değişikliğini azaltmak için sera gazı emisyonlarını kontrol altına almanın oluşturduğu ikili bir zorlukla karşı karşıya kaldığı ifade edildi. 

CTF’in bugüne kadar Türkiye’de enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarındaki özel sektör yatırımlarını desteklemek için toplam 200 milyon dolar tutarında düşük faizli kredi ve teknik yardım sağladığı kaydedildi. 

Yenilenebilir enerji / enerji verimliliği projelerini finanse etmek amacıyla EBRD’nin 285 milyon dolarlık kaynak taahhüt ederek harekete geçirdiği, IFC’nin de 255 milyon dolar tutarında finansman sağladığı aktarıldı. 

Türkiye’de düşük faizli CTF kredilerinin özel sektör tarafından işletilen tesislerde enerji üretiminin ve enerji verimliliğinin arttırılmasına yardımcı olduğu, böylelikle sera gazı emisyonlarını ve enerji maliyetlerini düşürdüğü ve Türkiye enerji sektörünün dönüşümüne katkıda bulunduğu bildirildi.

KAYNAK:Anadolu Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu