Bakan Yıldız, Habertürk TV’de Yayınlanan Teke Tek Programında Fatih Altaylı’nın Sorularını Yanıtladı.

23.05.2013 - 11:31

-NÜKLEER ENERJİ-
“Bugün yaptığımız bir görüşmeye istinaden yeni bir gelişmeyi paylaşayım. Akkuyu’da inşa edilecek nükleer santrale yerli yatırımcılardan ortak olmak isteyen olursa, Rusya bunu değerlendirecek.”
 
-NÜKLEER MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ-
“Rusya ile yaptığımız anlaşma gereği Türk öğrencilerimiz eğitimlerini Moskova’da sürdürüyorlar. Bu sene de 100 öğrenci göndereceğiz. Bundan sonraki adımımız Rus hocaların Türkiye’ye gelip bu eğitimi vermesi olacak. Japonya ile yaptığımız görüşmelerde de eğitim konusu gündeme geldi. Başbakanımızın Türk-Japon teknoloji üniversitesi kurulması teklifini Japon başbakanı kabul etti.”
 
-KAYA GAZI-
“Shell firmasıyla anlaşma yaptık, şu anda Diyarbakır’da çalışıyorlar. Kaya gazıyla ilgili yerli-yabancı kim varsa, bu konuda çalışmak için tekliflere açığız.”
 
-KUZEY IRAK’TAKİ ENERJİ PROJELERİ-
“Bizim 200 kilometre ötemize kayıtsız kalmamız söz konusu olamaz. Kuzey Irak’ta 19 ülkeden 39 firma iş yapıyorsa, bizim de yapmamız gayet doğaldır. Nasıl ki Irak’ın diğer bölgelerinde özel hukuk hükümlerine tabi kamu veya özel şirketler sözleşme yapabiliyorsa, Irak’ın Kuzeyinde de bu yapılıyor. Türkiye tükettiği petrolün ancak onda birini üretebiliyor. Ve bizim enerji ihtiyacımız sürekli artıyor. Suudi Arabistan’la bizim aynı sayıda petrol arama kuyumuz var. Onlar günlük 9 milyon varil çıkarıyor, biz 45 bin varil. Bizde bu kaynaklar yoksa, başka yerlerde aramamız gayet doğal. Muhalefetin buna itiraz etmesine bir anlam veremiyorum.”
 
-İSRAİL VE GÜNEY KIBRIS’LA ENERJİ PROJELERİ-
İsrail’le enerji projeleri; özrün gerekçesi değil, ancak sonucu olabilir. Bir projenin teknik açıdan fizıbıl olması için siyasi açıdan da fizıbil olması gerekir. Sürdürülebilir politika, İsrail veya Güney Kıbrıs gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılmasıdır. Güney Kıbrıs’la işbirliği konusunda KKTC’nin bu kaynaklardan payını alması bizim olmazsa olmazımızdır. 
Güney Kıbrıs’ın bu anlamda olumlu moda gireceğine inanıyoruz. Enerji gerginliğin değil, barışın gerekçesiyse, bu konuda da barışın gerekçesi olarak kullanılacağına inanıyoruz. 

KAYNAK:Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu