Gediz Üniversitesi’nin Elektrik İhtiyacını Hibrit Santral Karşılayacak

21.05.2013 - 11:23

Gediz Üniversitesi, bir süredir yürüttüğü çevreci enerji araştırmalarında büyük bir başarıya ulaştı. Güneş ve rüzgar enerjisini birleştirerek elektrik üretiminde verimliliği artıran hibrit santral projesi geliştirdi. Doğa dostu çalışma, İZKA Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı’na kabul edildi. Toplam 2,2 milyon TL’lik maliyetin 1 milyon TL’sini İZKA karşılayacak. Bu destekle hemen düğmeye basılacak, Gediz Üniversitesi Seyrek Kampüsü’ndeki öğrenci otoparkının üzerine 3 bin metrekarelik güneş panelleri yerleştirilecek. Ayrıca bir de rüzgar türbini kurulacak. Güneş ve rüzgar enerjisi birleştirilerek, saatte 500 kilowat elektrik üretilecek. 50 bin metrekare kapalı alana sahip kampüsün elektrik ihtiyacının yüzde 60’ı, bu hibrit santral sayesinde karşılanacak. 

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Batar, başarının mimarı olarak Gediz Üniversitesi Proje Koordinasyon Ofisi’ndeki genç akademisyenleri gösterdi. Dekan Batar, çevreci enerji üretimi ve kullanımında yeni bir sayfa açılacağını dile getirerek şunları söyledi: "Şimdiye kadar güneşten ve rüzgardan ayrı ayrı santrallar yardımıyla elektrik elde ediliyordu ancak hibrit santral sayesinde her iki kaynaktan aynı anda, daha etkin şekilde elektrik üretmek mümkün. Aynı zamanda kampüsümüzdeki otoparkı daha işlevsel hale getirmiş, araçları olumsuz iklim koşullarından korumuş da olacağız. Santralimiz, mühendislik öğrencilerimizin eğitiminde bir laboratuvar ve staj yeri olarak da değerlendirilecek."

KAYNAK:Cihan Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Gediz Üniversitesi’nin Elektrik İhtiyacını Hibrit Santral Karşılayacak

Gediz Üniversitesi, güneş ve rüzgardan elektrik üretiminde verimliliği artıran proje geliştirdi. Öğrenci otoparkına hibrit santral kurulacak, kampüsün elektrik ihtiyacının yüzde 60’ı karşılanacak. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), çevreci enerji teknolojisinde yeni bir sayfa açan yatırımı 1 milyon TL ile destekleyecek.
Menu