30 milyon nükleer hane

7.05.2013 - 15:09

Sinop’a yapılacak ikinci nükleer santral için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe hükümetlerarası anlaşmayı imzaladı. Santralda üretilecek elektriğin fiyatı 12.35 cent/kwh olarak belirlenen Rusya’nın yapacağı Mersin Akkuyu’dan daha düşük olacak. Evsahibi ülke anlaşmasının 6 ay içinde tamamlanması planlanıyor. Santralın finansmanı Japon Nexi ve Fransız Coface tarafından sağlanacak. Mersin ve Sinop’ta yapılacak santraller bugün devreye girse yaklaşık 80 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. 2023 yılında elektrik talebinin 500 milyar kilovatsaat olacağı tahmin ediliyor. Yani o dönemden sonra Türkiye’de kullanılan elektriğin 6’da biri nükleer santrallardan karşılanmış olacak. Enerji uzmanları, Türkiye’de 30 milyon mesken abonesi olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, iki nükleer santralın üreteceği elektriğin tüm hanelere elektrik sağlayacağını söylüyor.

20 YIL ALIM GARANTİSİ 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, proje şirketine 20 yıl süreyle alım garantisi vereceklerini belirterek, "Sinop nükleer santralını Japon-Fransız konsorsiyumu yapacak. Hazine garantisi istemeyecek. Japon bankaları 17.5 milyar dolarlık kısmı hazine garantisi olmadan karşılayacak" dedi. Yıldız, 3’üncü nükleer santralın yerinin de bu proje içinde belirleneceğini, Japon firmaların 2 yıl boyunca konuyu çalışacağını söyledi. 

LİMAN PARASI SANTRALA 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın 3’üncü havalimanı ihalesinden elde edilecek gelirin bir kısmının nükleer santralin inşasına ayrılabileceğine ilişkin açıklamalarına da Bakan Yıldız "Hemen evet diyoruz" yanıtını verdi. 

2023’TE İLK ELEKTRİĞİ VERECEK
İmza töreni sonrasında açıklama yapan Başbakan Erdoğan, "Nükleer santral projesinin yapımını 10 yıldan daha kısa sürede bitirmek istiyoruz. Bu 22 milyar dolarlık bir yatırım" dedi. Erdoğan ayrıca İzmit geçişi projesi ve Çanakkale Boğazı’na yapılacak köprü için de Japon teknolojisinden yararlanmak istediklerini söyledi. Türk-Japon İş Konseyi’nde Türkiye’yi öven Japonya Başbakanı Şinzo Abe de "10 yıldasağladığınızbüyümeyi hayret ve hayranlıkla izliyorum" dedi. Yapılan anlaşmaya göre santralın ilk ünitesi 2023’te devreye girecek.

TARİHİ ANLAŞMA
Anlaşmaya Fransız basını da geniş yer verdi. "Tarihi anlaşma" manşeti atan gazeteler, Türk-Fransız ilişkilerindeki gerilimin sona erdiği yorumunu yaptı.

FİYAT 12.35’TEN DÜŞÜK
Japon Mitsubishi Heavy Industries ile Fransız Areva ve iştiraki GDF Suez ortaklığında yapılacak santralde üretilecek elektriğin fiyatı 12.35 sent/kwh olan Ruslar’ın inşa edeceği Mersin Akkuyu’dan daha düşük olacak. 22 milyar dolarlık projenin ilk ünitesi 2023’te, son ünitesi ise 2028’de devreye girecek.

KAYNAK:Sabah.com.tr

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu