Japon Nükleer Santralin Ürettiği Elektrik Ruslarınkinden Ucuz Olacak

7.05.2013 - 15:07

Bakan Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Lokali’nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Yıldız, inşa edilecek nükleer santralların üreteceği elektriğin fiyatını da açıkladı. Enerji Bakanı, bu konudaki bir soru üzerine şu cevabı verdi: 

"Rusya ile yapılan nükleer santral anlaşmasında kWh başına düşen birim fiyat 12 dolar 35 sent. 7 yıllık garantisi süresi içerisinde Japonya ile yapılan anlaşmada yakıt dahil 11 dolar 80 sent, yakıt hariç 10 dolar 80 sent. Biz opsiyonel olarak yakıt hariç de fiyat aldık. Eğer yakıtı daha ucuz bulabilirsek o opsiyonu değerlendireceğiz. Bütün maliyetler üzerine uğraştık. Rusya’nın yakıt maliyetleri üzerine bir sorun bulamadık. Ama Japonya’nın yakıt maliyetlerini tartışılır bulduk. Dolayısıyla yakıtı daha ucuz bulmamız durumunda tedarike gideceğiz." 

"BİZ BU PROJEYE 17 MİLYAR İLE GİRECEĞİZ" 

Japonya ile imzalanan anlaşma sonucu kurulacak 22 milyar dolarlık projenin kredi-özkaynak oranının yüzde 70-30 olduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti: 

"Biz Hazine’den genel bütçeden pay istemeden bunu yapabileceğimize inanıyoruz. Bu hisseler için kontak halinde olan şirketler yok. Ama nükleer güç santralleriyle alakalı özel sektörün talepte bulunacağına inanıyorum. Toplam 6,6 milyar dolarlık öz kaynağın yüzde 25’inin EÜAŞ’a ait olması halinde 1,7 milyar dolarlık kısmı inşaat süresi içerisinde 10 yıl içinde tedarik edecek. Bu da EÜAŞ’ın portföyü içerisindedir. Biz bu projeye 17 milyar dolar ile girmiş olacağız." 

Bakan Yıldız, Japonya ile imzalanan anlaşmaya göre yüzde 49’luk hissenin EÜAŞ, yüzde 51’in ise Japon şirkete ait olacağını dile getirdi. EÜAŞ hisseleri ile ilgili olarak 2 alternatif üzerinde durduklarını, bunlardan ilkinde EÜAŞ’ın hissesinin yüzde 49 olacağını, diğerinde ise yüzde 25’lere kadar çekilerek, kalan kısmın enerji sektörüne açılması veya halka arzının söz konusu olabileceğini anlattı. Halka arz veya blok satışla alakalı bir yol haritasının bugün itibariyle olmadığını, her ikisi için çalıştıklarını ifade eden Yıldız, "Hazine ile Sayın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüşüyoruz. Sayın Başbakan’a arz edeceğiz, hazırlığımızı yapacağız." dedi. 

"SANTRALLER 2071’DEN SONRA KAPATILACAK" 

Kamu garantisinin 20 yıl boyunca tamamının alınıp alınmayacağına ilişkin bir soru üzerine Yıldız, şu cevabı verdi: 

"Tamamını alacağız. 20 yıldan sonra santral üretmeye devam edeceğiz. İşletmeye girdikten sonra 3. nesil nükleer santrallerin gerek Rusya ile gerekse Japonya ile yapacağımız santrallerin ömrü 60 yıldır. Genelde 40 yıldır üretimleri. Bu santraller, 2071’den sonra kapatılacaktır. 20 yıldan sonra serbest piyasaya herhangi bir elektrik üreticisi gibi satılacaktır. Fiyatlar şu anda kaç sent ise onun üzerinden satacaktır. O anki fiyatlar üzerinden fiyatlar satacaktır." 

Yıldız, nükleer santralin Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soru üzerine de "Fransa Türkiye’inin hassasiyetlerini bilmektedir. Kendileri ’Fransa için yeni kapı açılmıştır.’ derken, Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin görüşlerini dikkate alarak açıklama yapmışlardır. 1915 olayları ile ilgili konunun daha hassas bir şekilde değerlendirileceğine inanıyorum." açıklamasında bulundu. 

KAYNAK:Cihan Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu