Enerji Verimliliği Yeni Yönetmeliği Son Aşamada

20.02.2013 - 13:44

Bayram, Adana İnşaat Fuarı kapsamında düzenlenen Isı Yalıtım Bilinci ve 2017 Yaklaşımları Ulusal Paneli’nde yeni enerji verimliliği politikalarını açıkladı. Murat Bayram, önümüzdeki 20 yıl boyunca bir yandan yaklaşık 6,5 milyon binanın elden geçmesi, bir kısmının da yıkılıp yeniden yapılması söz konusuyken bir taraftan da enerji verimliliği için tedbirler alınması gerektiğinin altını çizdi. Bayram, bu konuda çalışmaların son aşamaya geldiğini açıkladı. 

Hukuk Müşavirliği’ne sunulan yeni enerji verimliliği yönetmeliğinin içeriğine yönelik ipuçları veren Bayram, artık herkesin tükettiği enerjinin karşılığını ödemek zorunda olduğunu vurguladı. Merkezi ısıtma sistemli binaların ısı ve sıcaklık kontrol ekipmanlarını kullanmak zorunda olduklarını açıklayan Bayram, yönetmelikte, binaların kentsel dönüşüm alanı içerisinde olması durumunda uygulanacak prosedürle ilgili düzenlemeler geldiğini vurguladı. Bina kentsel dönüşüm alanı içindeyse, ya da güçlendirmeye ihtiyacı varsa öncelikle bu kapsamdaki binada yapılması gereken işlemler yapılmadan başka bir mevzuatın hükmünü yerine getirme zorunluluğu olmadığını ifade eden Bayram, bu kapsamdaki bir binanın ısı ve sıcaklık kontrol ekipmanlarını kullanmak zorunda olmadığını belirtti. 

Yönetmelikteki başka bir maddenin de asgari 15 derece sıcaklık sınırı olduğunu vurguladı. Bunun da 15 ile 20 derece sıcaklık sınırında kat malikleri kurulunun kararına bağlandığını ifade eden Murat Bayram, "Merkezi ısıtma sistemli binalarda tükettiğimiz kadarını ödeyeceğimiz için millet penceresini açmak yerine vanalarını komple kapatıyordu. Artık oturanlar 18 derece istiyorlarsa buna göre düzenleme yapabilme hakkına sahipler." diye konuştu. 

Yeni yönetmelikte katı yakıtlı sistemlerle ilgili düzenlemeler de olacağını açıklayan Bayram, "Katı yakıtlı sistemlerde bu sistemin çok ciddi riskleri var. Bu risklerle ilgili tedbirleri almadan bunların yapılması doğru değil. Bunlarla ilgili açıklamalar yönetmelikte gelecek." dedi. 

Merkezi ısıtma sistemi bulunan binalarda gider paylaşımı konusundaki ihtilaflara yönelik uygulamalar da bulunacağını açıklayan Daire Başkanı Bayram, bu konuda da şunları ifade etti: "Gider paylaşımını düzenlemek bina yöneticilerinin kendi uhdelerinde olmakla beraber, kendileri yapmak istemiyorsa bakanlık tarafından yetkilendirilen şirketlerden hizmet olarak bu işleri satın alabilirler. Bu durumda da biz bu şirketleri denetlemek üzere bir takım düzenlemeler yapıyoruz. ve 15 derecenin ısı sağlayıp sağlamadığıyla ilgili artık yönetmeliğe bir hesap koyuyoruz. Binanın bulunduğu şehre, aya, mevsim özelliklerine, dış sıcaklığa bağlı olarak, bunların hesaplarını koyuyoruz. Bina ortalama sıcaklıklarına bağlı çalışan bir hesaplama. Bu hesaplamaya göre de siz komple kapatsanız bile olması gereken tüketiminizi o hesaptan bulabiliyoruz." 

Bayram ayrıca, taslakta çok tartışılan kat zammı kavramıyla ilgili de bir düzenleme olduğunu kaydederek, yüzde 25’e kadar kat malikleri kurulu kararına göre karar verilebileceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK:Cihan Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Enerji Verimliliği Yeni Yönetmeliği Son Aşamada

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Enerji Verimliliği Daire Başkanı Murat Bayram, bakanlığın enerji verimliliğinin artırılması konusunda yeni bir yönetmelik hazırlandığını söyledi. Bayram, yönetmeliğin Hukuk Müşavirliği’nin görüşlerinin ardından Resmi Gazete’de yayınlanmak üzere Başbakanlık’a gönderileceğini belirtti.
Menu