Enerji Verimliliği Proje Tanıtım Toplantısı

28.09.2012 - 12:44

Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilen "Enerji Verimliliği Proje Tanıtım Toplantısı"na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD Enerji Bakanlığı, Politika ve Uluslararası İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Andrea Lockwood, ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Ankara Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Nurettin Özdebir ile sanayici ve işadamları katıldı. 

Bakan Yıldız, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerji verimliliğiyle ve yapacağı enerji tasarrufuyla beraber, bir nükleer güç santralinden elde edilecek enerji kadar ve o yatırıma denk gelecek para kadar tasarruf edebileceğini belirterek, "Bu yaklaşık 23 milyar dolara denk geliyor. Bu rakam çok ciddi bir rakam, sanayicilerimizin, ulaştırma sektörünün, konutların her birimizin bu konuda yapacağı çok şey var. Bu işi kim finanse edece peki, bu yatırımlar için? Bu işi enerji verimsizliğinin kendisi finanse edecek. Kamunun kaybettiği ama şahısların kazanmadığı para finanse edecek. Kamu bu parayı kaybediyor ama şahısların cebine de girmiyor. Şimdi biz özel sektörün, sanayicimizin cebine girecek parayı hem de kamunun kazanacağı bir modeli öngörüyoruz" dedi. 

ABD’li yetkililere teşekkür eden Yıldız, "Geliştireceğimiz çok proje var. İzmir’deki projenin bütün organize sanayi bölgelerinde uygulanarak çok fazla somut sonuç odaklı proje üreterek, yapacağımız işler var. Bu manada buradaki iş birliğinin çok fayda getirdiği kanaatindeyim" dedi. 

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği enerjinin oranının yüzde 25’ler civarında olduğunu belirten Yıldız, "Bu Avrupa Birliği ve dünya ortalamasının daha üzerinde. Biz bunu büyüme hızımızı da devam ettirerek, yüzde 30’lara çıkartmayı öngörüyoruz. Kaynaklarımızı arttırıyoruz ama giderlerimizi de azaltmamız lazım. Türkiye enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda ne yazık ki istediğimiz seviyede değil. İşte bu gerçekleştirdiğimiz projelerle bu seviyeyi yakalayacağız" ifadelerini kullandı. 

"İZMİR’DEKİ ENERJİ VERİMLİĞİ PROJESİ İLE TÜRKİYE 11 MİLYAR LİRA TASARRUF SAĞLAYACAK" 

ABD Enerji Bakanlığı, Politika ve Uluslararası İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Andrea Lockwood ise, "ABD ile Türkiye arasında İş Sektöründe Potansiyel İşbirliği Alanları" konulu bir sunum yaptı. Türk hükümetinin enerji verimliliği konusunda çok önemli bir vizyona sahip olduğunu dile getiren Lockwood, İzmir’deki "Enerji Verimliği Projesi"nin geçtiğimiz günlerde tamamlandığını belirterek, şunları kaydetti: 

"Son derece çarpıcı sonuçlar elde edildi. Bu projenin parçası olan 20 şirket vardı. Zannediyoruz ki 6.1 milyar dolar 11 milyar Türk lirası tasarruf gerçekleştirildi. 67 milyon kilowatt saatten bahsediyoruz ve sadece 20 şirket. Türkiye’deki 52 bin şirketin yüzde 10’unun bunu uygulayacağını görürsek enerji kullanımında muazzam bir düşüş göreceğiz. İzmir’de 20 şirket yaklaşık yüzde 24 oranında enerji tasarruf etti ve bazıları yüzde 40’a kadar yükseldi. İzmir’de ortalama iç geri dönüş oranı yüzde 56’ydı. Bunlar 20 şirket için çok büyük rakamlar bir de tüm Türkiye’de genişletildiğini düşünün, her birimiz heyecanlanıyoruz. Eğer buna benzer önlemler alınırsa 17 milyar kilowatt saat enerji tasarruf edilecek. Bu da yılda 1.6 milyar veya yaklaşık 3 milyar Türk lirası tasarruf anlamına geliyor. Sadece Türkiye’deki şirketlerin yüzde 10’u bunu yapsa bu yüzden de hükümetlerin bu konuda yaptıkları plan ve programlar çok önemli bu şirketler açısından. Bazen bunlar çok kolay kazanç olabiliyor ve yüzde 10’unun çok daha üstünde de enerji tasarrufu sağlanabilir. Eğer bu şekilde tasarruf sağlanırsa doğalgaz ithalatının yüzde 6 oranında azaltılabilir yani yılda 6 yeni doğalgaz santralini kurmaya gerek kalmaz. 32 bin metreküp karbondioksit emisyonu azaltılabilir, bunlar bence çok büyük kazançlar. Umarım İzmir’de kazanılan başarılar tüm Türkiye’ye ve dünyaya yayılır." 

ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise, gelişmiş ülkelerin katma değer üretmek için kullandıkları petrol miktarının düşerken, Türkiye’nin bu anlamda petrol kullanımının artmaya devam ettiğini söyledi. Sanayicilere seslenen Özdebir, "Kullanılan enerjide maksimum verimi elde etmemiz gerekiyor. Nerelerde tasarrufumuz varsa bu imkanları sonuna kadar değerlendirmemiz gerekiyor. Türk sanayisinin yüzde 40’lara kadar enerji tasarrufu sağlanaması mümkün" dedi.

KAYNAK:İhlas Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu