Gazi Üniversitesi’nde ”Verimlilik Günleri”

21.03.2012 - 17:07

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, "Tüm kaynaklar kullanılsa bile, Türkiye’nin toplam enerjisinde yenilenebilir enerjinin payı ancak yüzde 30 olabilir. Bunun için de nükleer güç santrallerine ihtiyacımız var" dedi.

Bakan Yardımcısı Mercan, Gazi Üniversitesi Endüstri Topluluğu tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen "Verimlilik Günleri" etkinliğine katıldı.

Buradaki konuşmasında, Türkiye’de bin dolarlık Gayrisafi Milli Hasıla üretmek için ihtiyaç duyulan enerjinin 267 litre petrol eşdeğerinde olduğunu belirten Mercan, bu enerjinin yaklaşık yüzde 75’inde dışa bağımlılığın söz konusu olduğunu söyledi.

Türkiye’nin aralarına girmeyi hedeflediği 10 büyük ekonomide ise söz konusu rakamın 150 ila 200 litre arasında olduğuna dikkati çeken Mercan, şunları kaydetti: 

"Bizim hedefimiz Türkiye’nin hidroelektrik ve rüzgar potansiyelinin yüzde 100’ünü kullanmak. Bunun için zamana ihtiyacımız var. Bu konuda hedef 2023. Güneş enerjisi teknolojisinde çok hızlı bir ilerleme söz konusu. Biz bu teknolojiyi de kullanmak istiyoruz. Tüm bunları kullansak bile, Türkiye’nin toplam enerjisinde yenilenebilir enerjinin payı ancak yüzde 30 olabilir. Türkiye’nin bu şartlarda fazla şansı yok. Bunun için de nükleer güç santrallerine ihtiyacımız var."

Türkiye’nin ileri 20 yılda enerji verimliliğini artırma hususunda önemli çalışmalar yapmayı planladığını aktaran Mercan, "Eğer devlet bu konuda hukuki alt yapıyı sağlarsa bu sektörün önünü açar. A+ sınıfı beyaz eşyaya geçmek buna iyi bir örnek. Yasalar kadar toplumda bu konudaki bilincin de oluşmasını sağlamalıyız. Enerji yatırımları ve verimliliği konusunda gerekli adımları atmazsak Türkiye 20 sene sonra büyük bir açmazın içine girebilir. Bu nedenle bizim enerji yatırımları konusunda hiçbir lüksümüz yok" diye konuştu.

-"Türkiye ayağına pranga vurdu"-

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı da dünyada yaşanan küresel krizin enerji talebini etkilemekle birlikte miktarını düşürmediğine dikkati çekerek, enerji talebinin bugüne kıyasla 2035 yılında yüzde 40 artarak 16,8 milyar ton eşdeğer petrole ulaşmasının beklendiğini aktardı.

Türkiye’nin kamu ve özel sektörü işbirliğiyle yerli ve yenilenebilir enerjinin kullanılması için büyük çaba harcadığını belirten Fındıklı, bu çabada dışa bağımlılığın önüne geçmek kadar her yıl ortalama yüzde 7 oranında artan enerji talebinin de etkili olduğunu söyledi.

Bir rüzgar gülünün yılda ortalama 2 bin saat, güneş panelinin 3 bin saat, hidroelektrik santralinin ise 4 bin 500 saat çalıştığını aktaran Fındıklı, şunları kaydetti: 

"Bugün bir rüzgar santralinde üç saat sonrasında ne kadar enerji üretileceği bilinmiyor. Bu tip enerjileri kullanırken baz yükü de muhakkak yedekte tutmalıyız. Doğalgaz çevrim santralleri buna bir örnek. Bu nedenle yüzde 48’lik paya sahip olan doğalgaz çevrim santrallerinin payı bazı dönemlerde yüzde 53’lere çıkabiliyor. İkinci baz yük olarak termik santrallerimiz var. Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir kaynaklarının tam kapasite kullanımı bile ileride talebi karşılamayacaktır. Bundan dolayı Türkiye nükleer santralleri yıllardır öteleyerek ayağına pranga vurdu. Rakamları gördüğümüzde nükleer santralin vazgeçilmez olduğu daha net görülebilir."

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan’ın da katıldığı etkinlikte Gazi Üniversitesi Endüstri Topluluğu Başkanı Mustafa Seyithanoğlu tarafından katılımcılara plaket takdim edildi.

KAYNAK:Anadolu Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu