Bakan Yıldız: ’’Türkiye’de Yalnızca Enerji Tasarrufu Sağlayan Buzdolabı Kullanımıyla Yaklaşık 11 Milyar KWh, Tasarruflu Aydınlatmalarla da 8 Milyar Dolar Civarında Tasarruf Elde Edilebilir’’

19.02.2015 - 11:23

Ekonomisi büyüyen Türkiye’nin enerji tüketiminin de buna paralel olarak büyüdüğünü anlatan Yıldız, kış şartları nedeniyle de özellikle doğalgaz tüketiminin çok ciddi miktarlarda artış yaşandığını kaydetti. Sert kış şartları nedeniyle de Ankara’da günlük 12 milyon metreküp yerine 18 milyon metreküp doğlagaz kullanıldığını kaydeden Yıldız, bunun öngörülenlerin çok dışında bir rakam olduğunu kaydetti.

Türkiye’de konutlardan sanayiye ve kamuya kadar enerjide tasarrufu edilebilecek birçok alan bulunduğunu kaydeden Yıldız, 1973-2000 yılları arasında ekonomisi yüzde 126 büyüyen ABD’nin enerji büyümesinin tasarruf sayesinde enerji sektöründeki tüketim artışının yüzde 30’lar civarında olduğunu, bunun da yalnızca tasarrufla izah edilebildiğine dikkat çekti. Yıldız, ’’Türkiye’de yalnızca verimli buzdolabı kullanımıyla inşallah 11 milyar kWh civarında ve yaklaşık 2 Keban Barajının ürettiği enerjiyi elde etmiş olacağız’’ dedi. Bakan Yıldız, tasarruflu aydınlatma kullanımıyla 8 milyar dolar civarında tasarruf elde edilebileceğini bildirdi.

Enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinin bu konuya büyük katkı sağlayabileceğini anlatan Yıldız, bugün 38 olan enerji verimliliği danışmanlık şirketi sayısının daha da artacağı kanaatinde olduklarını dile getirdi.

Bakan Yıldız, şunları söyledi:

’’Sanayide her bir alt sektörü temsilen en az 5 işletmede ve kamu kurumlarında da enerji verimliliği potansiyelimizi görmek için etütler yaptırıyoruz. 5 bin ton eşdeğer petrol ve üzeri tüketimi olan endüstriyel işletmelerde 2015 ve sonrasıyla alakalı da her 4 yılda bir etüt yapılması zorunlu hale geliyor. İnşaat alanlarında 20 bin metrekareden daha üzerinde olanlar 2015 yılı ve daha sonrasında her 4 yılda bir etüt yaptırmak durumundalar. Biz bildiğiniz gibi 1 milyon lira civarında tasarruf projesi ortaya koyanların 300 bin lirasını karşılıyor hale geldik. Enerji verimliliği danışmanlık şirketleriyle beraber işletmelere gittikten sonra etütlerini, projelerini, oranın verimlilik potansiyelleri çıkartıldıktan sonra bunların kendi yatırım maliyetleri çıkartılıyor ve sanayicimizin de cebinden 5 kuruş çıkmadan bunlar çok rahatlıkla çözümlenebiliyor. Yani buradaki ana finansör orada tasarruf edilecek enerjinin bedelidir. Aslında ne kamudur, ne özel sektördür ne finans kuruluşlarıdır. Birbirine köprü kurabilecek yapının temel finansörü oradaki verimsizliktir. Birçok ülkede tasarruf yapma imkanı var. Bu, istihdama da son derece olumlu katkı koyacak. Kamu kurum ve kuruluşları enerji verimliliğinin istisnası değiller. Onlar da bir kısım kurallara uymak zorundalar...’’

-YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRÜ YAZAR-

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar da Türk sanayicisinin rekabet gücünü artıracak en büyük imkanın enerji verimliliğini artırmada bulunduğunu söyledi. Enerji verimliliği uygulamalarını gerçekleştirmek için bir altyapı gerektiğini, enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinin de bu altyapının en önemli yapısı olduğunu kaydeden Yazar, bir diğer önemli ayağın ise finans ayağı olduğunu bildirdi.

Finans kuruluşlarının enerji verimliliği konusunda ne tür imkanlar sağladıklarını enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine tanıtmak ve anlatmak durumunda olduğunu belirten Yazar, bugün yapılan toplantının amacının da bu olduğunu ifade etti.

-SORULAR-

Bakan Yıldız, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Artan doğalgaz tüketimi nedeniyle doğalgaz arzında bir sıkıntı yaşanıp yaşanmadığının sorulması üzerine Bakan Yıldız, Türkiye’de son 33 yılın en soğuk günlerinin yaşandığını ve doğalgazda bazı bölgelerdeki günlük tüketimin bir önceki yılın aynı gününe nazaran 1,5 kat kadar arttığını söyledi. Tüketimin bu kadar artacağını öngörmediklerini, bazı günlerde kontrat miktarlarının bile aşıldığı zamanlar olduğunu anlatan Yıldız, ’’Biz buna rağmen hamdolsun doğalgaz arzıyla sıkıntı öngörmüyoruz. Beslendiğimiz kaynaklarda da herhangi bir problem olmadığı takdirde bu süreci yönetebiliriz’’ dedi.

Soğuk havaların Avrupa ülkelerini de etkilediğini ve Avrupa’da bine yakın köyde elektriklerin kesik olduğuna dikkat çeken Yıldız, bu zorlu şartlarda Ukrayna’dan gelen doğalgazda son 2 günde kısmen azalmalar bulunduğunu, fakat bu azalmanın arzı etkileyecek seviyede bulunmadığını bildirdi. Bakan Yıldız, ’’Aslında biz şu anda zamdan ziyade vatandaşlara kesintisiz doğalgaz ve elektrik hizmeti vermekle meşgulüz’’ dedi.

-’’DOĞALGAZDA SIKINTI YOK’’-

Yoğun kış şartları nedeniyle doğalgaz tüketiminin yanı sıra elektrik tüketiminde de ciddi artış yaşandığına dikkat çeken Yıldız, şu anda günlük tüketilen elektrik miktarının 733 milyon kWh’ya çıktığını bildirdi. Yıldız, ’’Bu hem yazın kullandığımız elektrik miktarından yüksek hem de geçen yıllarda tüketilen elektrik miktarlarından yüksek. Geçen yıllarda en son 705 milyon kWh düzeyine çıkmıştık bir yıllık tüketimde’’ diye konuştu.

Doğalgaz tüketiminin ise yüzde 20’ler civarında arttığını, en son dün günlük doğalgaz tüketiminin 177 milyon metreküp olduğunu, daha önce de 186 milyon metreküp tüketimin görüldüğünü anlatan Yıldız, ’’Doğalgaz ve elektrik arzında şu anda öngörülen bir sıkıntı yok. Şu anda biz kesintisiz hizmet vermeye odaklandık. Bu işlere yoğunlaştığımız için, içinde bulunduğumuz ayda da doğalgaz zammı yapılmamış oluyor’’ dedi.

 

-İRAN’A TAHKİM DAVASI-

Doğalgaz kontratlarının verdiği haklar nedeniyle tarafların zaman zaman revizyon isteyebileceğini kaydeden Yıldız, Türkiye’nin İran’dan aldığı doğalgaz fiyatının hem Rusya’dan alınan doğalgaz hem de ortalama doğalgaz fiyatlarının üzerinde olduğu için İran ile müzakere yaptıklarını söyledi.
Müzakerelerin fiyatın yanı sıra eksik miktarlara da ilişkin olduğunu anlatan Taner Yıldız, eksik miktarlarla ilgili 16 Ocak 2012 tarihinde tahkime başvurduklarını söyledi. İran yetkilileri ile yaptıkları son toplantıda fiyat konusunda da tahkime başvuracaklarını kendilerine ilettiklerini kaydeden Enerji Bakanı, ’’Hem fiyat hem de eksik miktarlar konusunu önümüzdeki günlerde gündeme alacağız’’ dedi.

İran’dan şu anda alınan doğalgazın uluslararası marketlerde seyreden fiyatların üzerinde olduğunu vurgulayan Yıldız, bu fiyatlar üzerinde İran ile oturup müzakere edilebileceğini, fakat şu ana kadar bir mesafe kat edilmediğini yineledi. Taner Yıldız, ’’Uluslararası arenada birçok ülkenin aldığı doğalgaz fiyat neyse bizim aldığımız fiyatların da o fiyatlar üzerinde seyretmesi lazım. Fakat İran fiyatları hem Rusya fiyatları hem de ortalama fiyatların üzerinde kalmıştır. O yüzden bizim fiyat revizyonu istiyor olmamız haklı gerekçelere dayanmaktadır’’ diye konuştu.

İran’ya yaptırımların dünyadaki petrol ve doğalgaz fiyatlarına olumsuz yansıyacağının çok açık olduğunu da belirten Yıldız, İran’a önceden yapılan kontratlar gereği Türkiye’nin doğalgaz alımına devam ettiğini, ham petrolle alakalı hususlarda ise Türkiye’yi bağlayıcı Birleşmiş Milletler Kararı bulunduğunu söyledi. Bakan Yıldız, ’’Birleşmiş Milletler kararı alınmadan bizim petrolle alakalı bir tavır değişikliğine gitmemiz söz konusu değildir. Gerek AB gerekse ABD’nin kendi içinde aldığı kararlar ise bizim dışımızdadır. Şu anda TÜPRAŞ olarak özel sektör ham petrol alımlarına devam etmektedir. Kamu olarak da BOTAŞ doğalgaz alımlarına devam etmektedir’’ diye konuştu.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Bakan Yıldız: ’’Türkiye’de Yalnızca Enerji Tasarrufu Sağlayan Buzdolabı Kullanımıyla Yaklaşık 11 Milyar KWh, Tasarruflu Aydınlatmalarla da 8 Milyar Dolar Civarında Tasarruf Elde Edilebilir’’

Ekonomisi büyüyen Türkiye’nin enerji tüketiminin de buna paralel olarak büyüdüğünü anlatan Yıldız, kış şartları nedeniyle de özellikle doğalgaz tüketiminin çok ciddi miktarlarda artış yaşandığını kaydetti. Sert kış şartları nedeniyle de Ankara’da günlük 12 milyon metreküp yerine 18 milyon metreküp doğlagaz kullanıldığını kaydeden Yıldız, bunun öngörülenlerin çok dışında bir rakam olduğunu kaydetti.
Menu