Bornova’de Enerji Devrimi

18.05.2013 - 11:01

Bornova Belediyesi, hizmet binalarının elektrik ihtiyacının 4’te birini karşılayacak kadar enerji üretecek Fotovoltaik Güç Tesisi kuruyor. Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek tesis için İzmir Kalkınma Ajansı’ndan, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı kapsamında 1 milyon lira hibe kazanan Bornova Belediyesi, projeyi toplam 1 milyon 400 bin liralık kaynakla 1 yılda tamamlayacak. Tesisin faaliyete başlamasıyla birlikte, Bornova Belediyesi’nin Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmemesi’nde taahhüt ettiği 2020 yılına kadar karbon salımını en az yüzde 20 azaltma hedefi doğrultusunda önemli bir adım daha atılmış olacak. Burada üretilen temiz yenilenebilir enerji sayesinde yılda 250 ton karbondioksit salımı engellenmiş olacak. Bornova Belediyesi ayrıca Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve fosil yakıt kaynaklı küresel ısınma ile mücadele hedeflerine de katkı sağlamış olacak. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır geçen ay yapılan toplantıda Avrupa’nın enerji politikalarına yön veren Avrupa Enerji Kentleri Ağı’nın (Energy Cities) Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmişti. 

Bornova Belediyesi Fotovoltaik Güç Tesisi’ni, Erzene Mahallesi’ndeki 4. Sanayi Sitesi yakınında bulunan yaklaşık 17 dönümlük alanda kuracak. Bu alana yerleştirilecek fotovoltaik paneller, güneş enerjisini temiz ve yeşil enerjiye dönüştürecek. Güneş enerjisinden kristal silisyum teknolojisiyle elektrik üretecek tesis, doğrudan doğruya dağıtım şebekesine bağlı olacak. Sistemde üretilen elektrik miktarı ve sistem performansı uluslararası standartlarda takip edilerek Bornova’daki led ekranlardan takip edilebilecek. Tesisin kurulumu 1 yılda tamamlanacak. Tesis Bornova Belediyesi hizmet binalarının 4’te birinin ya da 150 evin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar (545 MWh) enerji üretecek. Bornova Belediyesi proje süresince Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’nden danışmanlık hizmeti alacak. 

Güneş enerjisinden elektrik elde edilmesini sağlayacak Fotovoltaik Güç Tesisi sayesinde daha yaşanabilir Bornova hedefine doğru çok büyük bir adım attıklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, "Belediye hizmet binalarımızda kullandığımız elektrik enerjisinin dörtte birini karşılayacak bu proje sayesinde hem tasarruf edeceğiz hem de her yıl çevremizi kirleten karbon salımını 250 ton azaltacağız. Bunun yanında enerjide, fosil kaynaklı yakıtlara ya da dışa bağımlılığın azaltılması konusunda Bornova Belediyesi olarak önemli bir katkı sağlamış olacağız. Daha temiz bir çevre yaratmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi. 

bornova belediyesi’nin izka projeleri 

Bornova Belediyesi, başarılı projeler üreterek daha önce de İZKA’dan önemli destekler aldı. 

Bornova Belediyesi son dört yılda yürüttüğü projelerle İZKA’dan 1 milyon 700 bin lira hibe kazandı. 5 projenin toplam maliyeti ise 2 milyon 302 bin lirayı buldu. 

2009: 

Organik Oyuncak Projesi. Hibe miktarı 102 bin lira. Toplam maliyet 137 bin lira. 

2010: Yeşilova Höyüğü Çevre Düzenlemesi Projesi. Hibe miktarı 450 bin lira. Toplam maliyet 602 bin lira. 

2011: Bornova Belediyesi İş Geliştirme Merkezi Fizibilitesi Projesi. Hibe miktarı 70 bin lira. Toplam maliyet 78 bin lira. 

2012: Bornova Belediyesi Hizmet Binalarında Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Kullanımı Fizibilitesi Projesi. Hibe miktarı 73 bin lira. Toplam maliyet 85 bin lira. 

2013: Bornova Belediyesi Fotovoltaik Güç Tesisi Projesi. Hibe miktarı 1 milyon lira. Toplam maliyet 1 milyon 400 bin lira.

KAYNAK:İhlas Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu