Simav, Enerji Üretim Merkezi Oluyor

16.02.2013 - 13:36

Belediye Başkanı Kasım Karahan 2002 yılından bu yana şehir merkezindeki konut ve işyerleri ile Eynal Kaplıcaları bölgesindeki 400 dekarlık seralarda ısınma, 900 yataklı termal tesislerde şifa ve tatil amaçlı kullandıkları jeotermal enerjiyi elektrik üretiminde kullanarak hem ilçe hem de ülkeye önemli ölçüde ekonomik katkı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi. 

Bu kapsamda değişik partilere mensup meclis üyeleriyle birlikte Denizli’nin Sarayköy ilçesine inceleme gezisi düzenleyen Başkan Karahan, Türkiye’de ilk kez Sarayköy’de uygulanan kuyu başı santral modelini Simav’da da uygulayarak bir ilki gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Gezi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Karahan şunları anlattı: 

"Bizim açımızdan çok yararlı bir gezi oldu. Sarayköy de jeotermalden elektrik üreten merkezi İstanbul’da bulunan NRG Enerji Gurubuna ait Jeoden Elektrik Santralinde incelemelerde bulunduk. Şirketin Genel Müdürü Hasan Özden ve ekibinden teknik bilgiler aldık. Elde ettiğimiz bilgileri Simav’da değerlendireceğiz. Ancak şunu gördük ki bizde Simav’da jeotermalden elektrik üreterek ilk etapta belediye ve Eynal Kaplıcalarının tükettiği 

aylık 450 bin TL’ye varan elektrik masrafımızı bu santralden karşılamak suretiyle çok büyük bir tasarruf sağlamış olacağız. Daha sonra bu santrali büyüterek ilçe ve ülkemize önemli ekonomik katkılar sağlayacağımıza yürekten inanıyoruz. Şimdi Simav’a döndüğümüzde hesabımızı kitabımızı yaparak bu işe bir an önce başlamanın yollarını arayacağız. Ön incelemelerde bulunmadan hesap kitap yapmadan işe başlamak istemiyoruz. Eynal Kaplıcalarındaki modelimiz buna benzeyecek. Bizim sularımızın sıcaklığı debisi burada gördüğümüz kuyu başındaki santrallerle örtüşüyor. Ekonomisi de Simav belediyesi ve halkının karşılayabileceği bir noktada. Ön incelememizi tamamladık. İnşallah en kısa zamanda Simav halkına Simav belediyesinin kendi elektrik tüketimini en azından karşılayabilecek bir santrali hayata geçirmek istiyoruz. Çünkü bildiğiniz gibi bizim jeotermal kaynaklarımızın en büyük gider hanesini elektrik faturalarımız oluşturuyor. Bu da belediyemize büyük bir yük getiriyor. En azından kendi kullandığımız enerjiyi kendimiz üretirsek halkımıza daha ucuz enerji sağlama noktasında büyük bir çabayı aşmış oluruz. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde daha ciddi boyutta santral yapımına başlamayı planlıyoruz. Burada vatandaşlarımıza bu müjdeyi vermiş olalım" dedi. 

Geziye katılan CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Ata, "Simav’da jeotermalden elektrik üretimi yapmayı hedefliyoruz. Bu amaçla Denizli Sarayköy’e düzenlediğimiz inceleme gezimiz oldukça olumlu geçti. Simav şartlarında bizde aynı başarıyı yakalayabiliriz diye düşünüyorum" dedi. 

MHP’li Meclis Üyesi Kamil Ulus, "Bizim açımızdan çok yararlı bir gezi oldu. Gördüklerimiz bizi cesaretlendirdi. Simav olarak daha biz daha büyüğünü yapabiliriz diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

CHP’li Meclis üyesi Mehmet Ören, "Denizli Sarayköy’deki jeotermalden elektrik üreten santralleri yerinde incelememiz iyi oldu. Simav olarak daha iyilerini ve daha büyük kapasiteli olanlarını başarabileceğimize kanaat getirdik" dedi.

KAYNAK:İhlas Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu