3 Milyar Dolarlık Nükleer Yakıt İhalesi

17.08.2012 - 11:41

Birleşik Arap Emirlikleri, 2017’de hizmete girmesi hedeflenen nükleer enerji tesislerine yakıt temin etmesi için 6 uluslararası firma ile 3 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. 

Geçen ay ihaleye çıkan Emirlikler Nükleer Enerji Şirketi’nin sonuçları dün açıkladığı ve bu ihale ile ilk 15 yıldaki operasyonların yakıt ihtiyacının karşılanacağı belirtildi. Yapılan açıklamaya göre, anlaşma çerçevesinde doğal uranyum konsantresinin satın alınması, zenginleştirilmeye hazır materyal hale getirilmesi, nükleer enerji tesislerinde kullanılabilecek seviyeye kadar zenginleştirilmesi ve zenginleştirilmiş uranyum ürününün satın alınması öngörülüyor. 

Zenginleştirilmiş uranyum, Kepco Nükleer Yakıt firmasına teslim edilecek ve Emirlikler’deki 4 nükleer tesiste kullanılmak üzere yakıt haline getirilecek. ABD merkezli ConverDyn, dönüşüm hizmeti verecek ve Kanadalı Uranium One firması doğal uranyum temin edecek. İngiliz Urenco zenginleştirme hizmeti verirken Rio Tinto (İngiliz-Avustralya) da doğal uranyum temin edecek. Rus Tenex ve Fransız Areva firmaları uranyum konsantreleri temin edip değişim ve zenginleştirme hizmetleri sunacak. 

Temin edilen yakıt ile başkent Abu Dabi’nin Bereket adlı tesisinde 2017’den itibaren 15 yıl boyunca 450 milyon MW’lik elektrik üretilecek. Halen başkentin batısında dört adet 1400 MW’lık nükleer enerji ünitelerinin inşaatı devam ediyor. İlk ünitenin 2017’de, diğer üç ünitenin de sırasıyla 2018, 2019 ve 2020’de hizmete girmesi bekleniyor.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu