Almanya’da Nükleer Santrallerin Devre Dışı Bırakılması İçin İlk Adım Atıldı

27.02.2015 - 11:09

RWE Power AG adlı enerji şirketi nükleer santrallerinin bir kısmını devre dışı bırakma ve nükleer enerji kanununa göre kullanımdan kaldırma için Hessen Çevre, Enerji ve Tarım Bakanlığı’na iki resmi başvuruda bulundu. 

İki bloktan oluşan Biblis Nükleer Santrali’nin kapanma başvurusu ile ilgili konuşan Hessen Çevre Bakanı Lucia Puttrich "RWE’nin bu adımı çok önemli bir adım, başvuruda bulunulması bütün çevre için önemli bir mesaj niteliğini taşıyor. Hem Çevre Bakanlığı, hem de Meclis bu adımı geçtiğimiz dönemlerde ısrarla talep etmişti." dedi. Bütün prosedürün Çevre Bakanlığı tarafından şeffaf bir biçimde ele alınacağını kaydeden bakan, başvurularda A ve B bloklarında faaliyetlerin durdurulması, artan materyallerin kullanımı ve hammadde rezervlerinin tasfiyesi gibi taleplerin olduğunu dile getirdi. 

Bölgenin nükleer programdan çıkmasından sonra santral kompleksinin ne şekilde kullanılacağı hakkında henüz bir karar olmadığını anlatan bakan, tesisin yıkılmasının da ihtimal dahilinde olduğunu ifade etti. 

Biblis A blokunun 2014, B blokunun ise 2016 yılı sonunda devre dışı bırakılması planlanıyor. 

Japonya’nın Fukuşima şehrindeki nükleer felaket, Almanya’yı da nükleer enerjiyi terk etmeye zorlamıştı. Hessen Eyaleti Çevre, Enerji, Tarım ve Tüketici Hakları Bakanlığı kararına uygun hareket eden RWE firması santralleri üç ay boyunca kapatmıştı. Buna rağmen RWE yönetimi 1 Nisan 2011 tarihinde Kassel Adalet Divanında şikayette bulunmuş ve günlük 1 Milyon euroluk kaybın karşılanmasını istemişti. Federal Enerji Hattı Ajansı ise daha sonra Biblis santrallerinin devre dışı bırakılmasına karar vermişti.  

KAYNAK:Cihan Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu