Başbakan’dan nükleer çıkış

18.06.2012 - 10:38

Japonya’nın deprem ve tsunami sonrasında kapanan nükleer reaktörleri açma kararı aldığı gün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Mersin’den mesaj verdi. Partisinin il kongresinde konuşan Başbakan Erdoğan, "Bugüne kadar dünyada 3 kaza yaşandı. Bu kazalardan dersler çıkarıldı. Tedbirleri iyi aldığınızda, güvenliği hassasiyetle sağladığınızda nükleer santral, tehdit içermiyor. Bir yıl boyunca 24 saat nükleer santralin kapısında otursanız, bir uçak yolculuğunda aldığınız kadar radyasyon almıyorsunuz. Bu bilimsel bir tespit" dedi.

KAMPANYALAR ART NİYETLİ
Dünyada şu anda 436 nükleer enerji santralinin çalıştığını, 61’inin de inşaat safhasında olduğunu belirten Erdoğan, Fransa’nın elektriğinin yüzde 74’ünü, Japonya’nın yüzde 30’unu, Almanya’nın yüzde 28’ini nükleer enerjiden elde ettiğini söyledi. Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’nin büyümesini, gelişmesini, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmasını istemeyen çevreler, son derece art niyetli şekilde kampanyalar yürütüyor. Bu kampanyalarda gerçekler gizleniyor. Kardeşim, gözü var görmüyor, kulağı var duymuyor, dili var gerçekleri konuşamıyor. Bunlara ne anlatacaksın? Bu kampanyalarda Türkiye’nin ihtiyaçları gözetilmiyor. Biz her türlü güvenlik tedbirini en modern şekilde, en sağlam şekilde alacak ve santrali o şekilde inşa edeceğiz. Bundan sonra hiç kimsenin endişesi olmasın."

20 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’nin zemin etüt çalışmalarını ve lisanslama başvuru sürecini başlattıklarını anlatan Erdoğan, "Bu santralin hayata geçmesiyle kendi enerjimizi üreteceğiz ve doğalgaz ithalatını önemli oranda azaltacağız. Böylece enerji fiyatları da düşecek. Toplamda 20 milyar dolarlık bir yatırım bu. Bu projeyi Mersin’e kazandırmış olacağız. Bölgede istihdam imkânı artacak, bölgenin sanayisi gelişecek" dedi.

JAPONYA REAKTÖRLERİ ÇALIŞTIRDI
Japonya hükümeti dün nükleere yeniden dönme kararı aldı. Geçen yıl yaşanan deprem ve tsunami felaketinden sonra kapatılan nükleer reaktörlerden ikisi yeniden devreye sokulacak. İlk etapta iki reaktörün yeniden devreye girmesi kararının Japonya’nın batısındaki elektrik şirketinin de önünü açacağı, ancak sürecin yeniden başlatılmasının birkaç haftayı bulacağı belirtildi. Japonya’daki 50 nükleer reaktör, Fukuşima felaketinin ardından bakım ve güvenlik çalışmaları nedeniyle kapalı tutuluyor.

KAYNAK:TheLira.com

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu