Türkiye ile AB Arasında Enerji İşbirliğini Derinleştirecek

16.06.2012 - 10:33

Toplantının ardından yapılan ortak basın açıklamasında, "Türkiye ve AB, ortak stratejik zorlukları paylaşan ve ortak hedefleri bulunan önemli enerji ortaklarıdır. Her iki tarafın da menfaatları doğrultusunda geniş kapsamlı bir işbirliği alanı mevcuttur." ifadelerine yer verildi. 

Bakanlar ve Avrupa Komisyonu üyelerinin, 9 Şubat’ta İstanbul’da yapılan toplantıda, AB ile Türkiye arasındaki enerji ilişkilerinin daha da derinleştirilmesine yönelik somut olasılıklar konusunda anlaşmaya vardıkları hatırlatılan açıklamada; dün de çalışmaların karşılıklı menfaatlerin bulunduğu 5 konuda yoğunlaşması üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtildi. Bu konular şu şekilde sıralandı: 

"• Enerji senaryoları ve enerji sepeti ile ilgili uzun vadeli perspektifler, 

• Piyasaların entegrasyonu ve ortak menfaatlere yönelik altyapıların oluşturulması (gaz, elektrik, petrol), 

• Küresel ve bölgesel enerji işbirliği, 

• Yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve temiz enerji teknolojilerinin desteklenmesi, 

• Nükleer güvenlik ve radyasyondan korunma" 

Bakanlar ve Komisyon Üyeleri, uzman ekipler tarafından yapılacak ortak çalışmaların koordine edilmesi ve düzenli olarak kendilerine rapor verilmesi amacıyla bir yönlendirme grubu oluşturmaya karar verdi. Ayrıca, gaz, elektrik, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji konuları başta olmak üzere, derhal başlatılması gereken faaliyetleri belirledi. 

Ortak açıklamada, "Söz konusu işbirliği, genel anlamda Pozitif Gündeme katkıda bulunacak ve AB ile Türkiye enerji piyasalarının nihai entegrasyonunu kolaylaştıracaktır. Söz konusu entegrasyon, Avrupa ve Türkiye’de enerji arz güvenliğini arttırmakla kalmayıp, önemli iş fırsatları da yaratacaktır." ifadelerine yer verildi.

KAYNAK:Cihan Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu