Amerikan Nükleer Devinin Gözü Türkiye Pazarında

9.06.2012 - 16:25

ABD Georgia Eyaleti Valisi Nathan Deal de, gördükleri kadarıyla Türk ekonomisinin çok iyi gittiğini kaydederek, "Türkiye’de gördüklerimizden çok etkilendik" diye konuştu. 

Nathan Deal ve beraberindeki heyetle birlikte Türkiye’yi ziyaret eden ABD’li enerji şirketi Georgia Power’ın Üst Yöneticisi Bowers, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

Bowers, Türkiye’de nükleer santrallerin kurulmasının kendisine çok şey anlattığını belirterek, "Türkiye enerji konusunda bağımsız olmak istiyor. Biz bu konuda destek sağlayabiliriz. Çünkü 30 yıldır nükleer santral açan bir firmayız. Nükleerin güvenilir olması, temiz olması ve emniyetli olması konusunda çok büyük tecrübelerimiz var" diye konuştu. 

Dünya çapında bu tecrübeyi paylaştıklarını ifade eden Bowers, "Sizin de benzer bir istikamette ilerlemeniz konusunda faaliyette olabiliriz. İnşaatlarımızın iki tanesi Amerika’da devam ediyor. Türkiye’deki nükleer santrallerle ilgileniyoruz" değerlendirmesini yaptı. 

Georgia Power şirketinin Toshiba Westinghouse ile çalıştığını anlatan Bowers, Georgia Valisi Nathan Deal ile birlikte, konuyla ilgili Türkiye Ekonomi Bakanlığı’nı ziyaret edeceklerini, görüşmelerde bulunacaklarını dile getirdi. 

Bowers, "ABD’de nükleer enerji alanında 104 tane reaktörümüz var. Dünya çapında ise 400 reaktörümüz var. Nükleer projelerde inşaat çerçevesinde uzmanlık ve güvenlik standartlarına uyumu temin ediyoruz. Bunun dışında öneriler olursa tabi ki üstlenebiliriz" şeklinde konuştu. 

-"Türkiye bölgenin büyüme motoru"- 

Avro krizinin küresel etkilerine de değinen Bowers, "Avrupa bölgesindeki sorunların giderilmesi beklentisi içerisindeyiz. Ancak Türkiye bu bölgede lider ülkedir. Türkiye bölgesi için en önemli büyüme kaynaklarından bir tanesidir, büyüme motorudur. Türkiye bölgesinde iktisadi büyümeyi perçinliyor" dedi. 

-"STA, Türkiye ve ABD açısından faydalı olacak, ilişkileri geliştirecektir"- 

ABD’nin güneydoğusunun ticari başkenti olarak adlandırılan Georgia Eyaletinin Valisi Nathan Deal da, Türkiye ekonomisinden övgüyle söz etti. Deal, 

"Gördüğümüz kadarıyla Türk ekonomisi çok iyi gidiyor. Yatırımların miktarını, Türkiye’de yapılanları gördükçe bunu daha iyi anlıyoruz. Türkiye’de gördüklerimizden çok etkilendik" diye konuştu. 

Türkiye ile ABD arasında serbest ticaret anlaşması imzalaması hazırlıklarının hangi aşamada olduğu konusundaki soruya ise Deal, "Bu, sürekli tartışılan ve değerlendirilen bir konu. Ben de bugüne kadar federal düzeyde Kongre mensubu olarak görev yaptım bugüne kadar. Türkiye ABD’nin en önemli müttefiklerinden bir tanesidir. Biz bunun devam etmesi beklentisi içerisindeyiz. Dolayısıyla Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasının faydalı olacağını savunan arkadaşlarımız var. Serbest ticaret anlaşması Türkiye ve ABD açısından faydalı olacak ve ilişkileri geliştirecektir" şeklinde cevap verdi.

Türkiye ve ABD arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanamamış olmasınının sebebi olarak Avro krizinin yarattığı belirsizlik ortamını gösteren Deal, "Avrupa Birliği’ni izliyoruz, Avrupa düzeyindeki belirsizlik muhtemelen bu süreci yavaşlattı diye düşünüyorum. Ümit ediyoruz ki bu konu Washington’da tekrar gündeme gelir. Sizin bu konudaki pozisyonunuz çok güçlü. Türkiye ABD için çok güçlü ve sağlam bir iş ortağı" diye konuştu. 

Deal, 60 ülkeden 3 bin 600 uluslararası şirkete ev sahipliği yapan Georgia eyaletinin Türkiye ile birçok alanda işbirliği yapabileceğini belirterek, "KİA, 2006 yılında Georgia’da yatırım yaptı ve bir fabrika açtı. Yakın zamanda Catterpillar da yeni bir fabrika açacağının duyurdu. Üretimlerinin yüzde 40 kadarı ihracata yönelik olacak. ABD’nin en büyük 10. eyaletiyiz ve en hızlı büyüyen eyaletlerinin başında geliyoruz" bilgisini verdi. 

Türkiye ziyareti kapsamında Mersin limanını da ziyaret edecek olan Georgia Valisi, ABD’nin en hızlı büyüyen ve en büyük 4. Derin Su Limanı olan Savannah Limanı’ndan İstanbul, Gemlik, İzmir ve Mersin’e haftalık seferler yapıldığını belirterek, "Türkiye’de limanlarla olan bağımızı artırmak istiyoruz" dedi. 

Türkiye’deki teşvik programını yakından takip ettiklerini, Georgia eyaletinden şirketlerin de teşviklerle ilgilendiğini vurgulayan Deal, "İş dünyası için öncelikli olan, yatırım için en doğru yeri bulmaktır. Dolayısıyla şirketler yatırım yapmadan önce bütün fırsatları değerlendirmektedir. Türkiye’nin teşvik yönünde adımlar atmış olması son derece önemli" yorumunda bulundu. 

KAYNAK:Anadolu Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu