Enerji Dönüşümünde Hukuk Savaşı

13.07.2012 - 16:10

Alman hükümeti nükleer santralleri kapatma kararına elektrik şirketleri tepki gösteriyor. Almanya’da faaliyet gösteren büyük elektrik şirketleri hükümete tazminat davası açtı. 
Japonya’daki Fukushima nükleer felaketinden sonra Berlin, nükleer santralleri kapatma kararı aldı. Hükümet bir yandan enerji reaktörlerini kapatmaya çalışırken diğer taraftan da kapatılmayan reaktörlerin kullandığı yakıta vergi koydu. 

Alman enerji firmalarından E.ON ve RWE’den sonra İsveçli enerji grubu Vattenfall da Berlin’in nükleer santralleri kapatma kararına karşı Federal Anayasa Mahkemesi’ne tazminat davası açtıklarını duyurdu. 

 

Şikayetin karara karşı değil, reaktörlerin erken kapatılması ile ortaya çıkacak hak kayıplarına karşı olduğunu belirtti. Vattenfall sözcüsü, nükleer santral işletme izinlerinin iptal edilmesinin şirketin "anayasayla korunan mülkiyet haklarına bir saldırı" niteliği taşıdığını söyledi. 

Şikayetler daha önce başlamıştı 

Benzer başvurular nisan ayında RWE ve Kasım ayında E.ON tarafından yapılmıştı. Vattenfall, uygun miktarda bir tazminat talep ettiklerini duyururken Almanya’nın en büyük elektrik şirketi E.ON, en az 8 milyar euro tazminat istediklerini açıklamıştı. 

Alman hükümetinin 2022 yılına kadar 17 nükleer enerji santralini kapatma kararı üzerine her üç şirketin de kar oranlarında ciddi düşüşler gözlendi.

KAYNAK:Deutsche Welle

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Enerji Dönüşümünde Hukuk Savaşı

Alman hükümeti nükleer santralleri kapatma kararına elektrik şirketleri tepki gösteriyor. Almanya’da faaliyet gösteren büyük elektrik şirketleri hükümete tazminat davası açtı. Japonya’daki Fukushima nükleer felaketinden sonra Berlin, nükleer santralleri kapatma kararı aldı. Hükümet bir yandan enerji reaktörlerini kapatmaya çalışırken diğer taraftan da kapatılmayan reaktörlerin kullandığı yakıta vergi koydu.
Menu