Putin: İran’ın Barışçıl Nükleer Çalışmalarını Destekliyoruz

8.06.2012 - 16:02

Buşehir nükleer santralin inşaatında Rusya ve İran’ın başarılı bir işbirliği gerçekleştirdiğine değinen Putin, "Rusya Tahran’ın pozisyonunun farkında. Bu İran’ın nükleer silah geliştirmek için çalışmadığı yönünde bir yaklaşım … Biz buradan yola çıkıyoruz" dedi. 

İran’la Rusya’nın ekonomik, ticari ve insani konularda yoğun işbirliği içinde olduğunu hatırlatan Rusya Devlet Başkanı, "Biz Buşehir nükleer santrali ile ilgili görevimizi tamamladık. Yakında tam kapasite çalışıyor olacak. Biz her zaman İran’ın barışçıl amaçlı nükleer enerji kullanım hakkı olduğunu savunduk. Ancak ben barışçıl amaçlı olduğunu bir kaz daha vurgulamak isterim. Siz de biliyorsunuz, kitle imha silahlarının yayılmasına karşıyız." ifadelerini kullandı. 

Ahmedinejad da görüşmede, Putin’in görüşlerini paylaştıklarını ve aynı fikirde olduklarını söyledi. İran lideri, "Ülkelerimiz arasında geçmişte iyi tecrübe ve işbirlikleri oldu. Biz iki arkadaş, iki komşuyuz. Bu işbirliğini geliştirmeliyiz" temennisinde bulundu. 

Batılı ülkeler ve İsrail nükleer silah üretmeyi hedeflediği gerekçesi ile İran’ın uranyum zenginleştirme programını sonlandırmasını istiyor. Tahran ise nükleer çalışmalarının sadece enerji amaçlı olduğu konusunda ısrarlı. Bağdat’da gerçekleşen P5+1 görüşmeleri Moskova’da 18-19 Haziran’da yapılacak müzakerelerle devam edecek. Moskova görüşmelerini son şans olarak nitelendiren batılı ülkeler, müzakerelerin olumsuz sonuçlanmasından endişe ediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün yaptığı basın açıklamasında Tahran’ın adım atmasını beklediklerini, ancak tek taraflı bir baskıya da karşı olduklarını ifade etmişti. 

Rusya son olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İran nükleer programına yönelik yaptırım paketine olumlu yönde oy kullanmıştı. Batılı ülkelerin İran’a ek yaptırım taleplerine sıcak bakmayan Moskova, barışçıl yollarla çözüme ulaşılmasını istiyor.

KAYNAK:Cihan Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu