Rusya ve Belarus 10 Milyar Dolarlık Nükleer Anlaşma İmzaladı

4.06.2012 - 15:24

Rusya devlet nükleer enerji şirketi Rosatom Başkanı Sergey Kriyenko yaptığı açıklamada, "Bugün anlaşma parafe edildi. Bu tüm detaylarda mutabakat sağladığımız anlamına geliyor" dedi. Rusya nükleer santralin ön hazırlık çalışmaları ile ilgili Minsk’e 204 milyon dolar yatırım yapacak.

Rusya’nın Atomstroyexport şirketi tarafından inşa edeceği Minsk nükleer santrali 1200 MW gücünde iki ayrı reaktörden oluşacak. İlki 2017, ikincisi de 2018’de aktif hale gelecek santraller 10 milyar dolara mal olacak.

1980’den bu yana nükleer santral inşa etmek için çaba harcayan Minsk’in çalışmaları 1986’da yaşanan Çernobil faciası nedeni ile sekteye uğramıştı. Mart 2011’de Japonya’nın Fukushima Nükleer Santrali’nde yaşanan sorunlar nedeni ile muhalif ve çevreci gruplar Minsk’in kararına karşı. Moskova yeni nükleer santrallerin muhtemele deprem ve diğer kazalara karşı çok daha korunaklı olduğu konusunda garanti veriyor.

Belarus’un başkenti Minsk’te havalimanında Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko tarafından resmi törenle karşılanan Putin, ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. Gümrük Birliği ile Rusya-Belarus ve Kazakistan arasındaki ticaret hacminin arttığına dikkat çeken Rusya lideri, Rusya ve Belarus arasındaki yakın ilişkilerin de Minsk’in ekonomik sorunlardan hızla çıkmasına katkı sağladığını hatırlattı.

Putin iki ülke arasında gelişen siyasi ilişkiler nedeni ile de meslektaşına teşekkür etti. Görüşmelerde Gümrük Birliği, Avrasya Birliği ve ekonomik entegrasyon süreçleri ile ilgili çalışmalar ele alındı.

Putin görüşmelerde Rusya’nın öncülük yaptığı EurAsEc bölgesel ekonomik formunun Belarus’a 3 milyar dolarlık kredi desteğinin üçün paketinin transferine izin verildiğini açıkladı. Haziran 2011’de 800 milyon dolar, Aralık’ta 440 milyon dolarlık iki paketi alan Minsk’in yıl sonuna kadar 440 milyon dolarlık üçüncü paketi de alması bekleniyor. Putin dördüncü paketle ilgili de görüşmelerin başladığına dikkat çekti.

Rusya lideri Minsk temaslarının ardından Avrupa turuna Almanya ve Fransa ile devam edecek. Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande ile yapılacak ikili görüşmelerde Suriye konusu ve Avrupa borç krizinin ele alınması bekleniyor. Putin hafta sonunda da AB liderleri ile St. Petersburg’da bir araya gelecek.

KAYNAK:Cihan Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Rusya ve Belarus 10 Milyar Dolarlık Nükleer Anlaşma İmzaladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görkemli törenle yemin ederek Kremlin’e oturmasının ardından ilk yurt dışı gezini stratejik ortağı Belarus’a gerçekleştirdi. Rusya ve Belarus 10 milyar dolarlık nükleer santralle ilgili ön anlaşmayı parafe etti. Avrasya Ekonomik Birliği (EurAsEc) de Minsk’e verdiği 3 milyar dolarlık kredinin son paketini transfer etti.
Menu