75 nükleer mühendisi Rusya’ya gidiyor

14.05.2012 - 12:35

Nükleer konusundaki en önemli konuların olabildiğince yerli üretimle ilgili çalışmalar ile insan kaynaklarıyla ilgili çalışmalar olduğuna işaret eden Bakan Yıldız, Türkiye’yi nükleer konusunda “Yüzme dersleri verilip de havuzu ve denizi olmayan bir ülkeye” benzetti. Türkiye’nin nükleer konusunda insan kaynaklarını değerlendiremediğini savunan Yıldız, “Hocalarımız var, nu konuda çok ciddi eğitim veren üniversitelerimiz var ama nükleer santral kurmadıkça insan kaynaklarını çok iyi değerlendirmiş olmuyorsunuz. Hem yurt içinde hem de yurt dışında artık buna ağılık veriyoruz. Kendi mühendislerimizle bunu yapılandıracak bir sistem kuruyoruz. Bildiğiniz gibi 300’a yakın bir öğrencimizi mühendis yetiştirmek üzere Rusya Federasyonuna göndermek için yıllık 50 tane kontenjanımız vardı. Bu kontenjan artırıldı ve 600’e çıkardık” dedi.

YENİ NÜKLEER MÜHENDİSLER ALINACAK

Türkiye’nin nükleer enerji alanında görev yapacak mühendisler yetiştirmek için yeni projeler hazırladığına değinen Bakan Yıldız, bu yıl uygulanacak olan yeni sistem ile ilgili ilk müjdeyi Aydın’dan verdi. Kontenjan ve başvuru şartları hakkında bilgi veren Yıldız, şöyle konuştu:

“Pazartesiden itibaren Bakanlık sitesinde açıklanacak ve yeni alımlar başlayacak. 75 tane öğrencimizi bu yıl göndereceğiz. Hemen hemen 5-6 bin öğrenci arasından bunu seçiyoruz. Her türlü sınav ayrıntılarının duyuruları yapılacak. Üniversitelerin Fen Edebiyat ve Mühendislik Fakültelerinin matematik derslerinin okutulduğu her hangi bir bölümü dahi bizim nükleer santralleriyle akalı görev yapacak mühendislerimiz için yeterli olacak. Geçen seneden farklı olarak da önemli bir katkı ve önemli bir başvuru olacağı kanaatindeyiz”

NÜKLEER MÜHENDİSLERİNİ CAZİP FIRSATLAR BEKLİYOR

Nükleer enerji konusunda Rusya’da eğitim görecek Türk mühendislerin 5 yıl eğitim alacağını ve 1 ile 3 yıl arasında da Rusya’da bulunan kendi alanlarındaki bir santralde görev yapacaklarını açıklayan Yıldız, “5-7 yıllık bir serüvenden bahsediyoruz. Ve eğitimin sonunda kendi alanlarında çok ciddi uzmanlar olarak yetişmiş olacaklar. Kalacak yerlerini, ders kitaplarını, burslarını ve sağlık sigortalarına varıncaya kadar her birisini proje firmamız tedarik edecek. Orada herhangi bir Rus mühendisin aldığı ücreti de kendilerine takdim edeceğiz. 2023 yılına kadar nükleer enerji konusundaki hedeflerimizi yakalamayı amaçlıyoruz. Hemen hemen 2 bine yakın mühendisimizi bu 3 tane santralimizde istihdam etmiş olacağız. Bu çok önemli bir rakam” şeklinde konuştu.

“2 BİN MÜHENDİSİ 3 SANTRALDE İSTİHDAM EDECEĞİZ”

Nükleer konusunda Türkiye’nin geç kaldığını kaydeden Bakan Yıldız, Güney Kore’yi örnek göstererek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Güney Kore 1970-1980’li yıllarda bu işe başladığında yurt dışına 2 bin tane mühendis gönderdi. Eğitimlerinden sonra o mühendisleri istihdam etti. Türkiye’nin nükleerdeki geleceğini inşallah bu genç arkadaşlarımız biz görevleri kendilerine tevdii ettikçe Türkiye’de yerine getirmiş olacaklar. 2020’li yılların 2030’lu yılların insan kaynaklarını inşallah şimdiden yetiştirmiş olacağız. Sabırlı olacağız ama mutlaka hızlıca bu işleri yapmamız lazım”

KAYNAK:İhlah Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu