Yenilenebilir Enerjide de Örnek Olacağız

25.02.2015 - 14:57

İzmir’i Yenilenebilir Enerji Kaynakları konusunda geleceğe taşıyacak projenin ilk aşaması tamamladı.


İzmir’de yenilebilir enerji sektörü için zemin oluşturacak projenin kapanış toplantısı İzmir İl Genel Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. 

Proje kapanış toplantısına İzmir İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Serdar Bulut, Ege Üniversitesi Güneş Enstitüsü adına Prof. Dr. Günnur Koçar, İzmir Kalkınma Ajansını (İZKA) temsilen Meltem Taşkın, İl Genel meclis üyeleri ve İzmir İl Özel İdaresi çalışanları katıldı. 

Proje İzmir’in rekabet gücümüzü arttıracak
İzmir’de Yenilenebilir Enerji Kaynakları Projesi kapsamında yapılan çalışmaların son oturumunda kapanış konuşması yapan İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, İzmir İl Özel İdaresinin İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’dan yenilenebilir enerji kaynakları projesi için 78.890 TL doğrudan faaliyet desteği aldığını belirterek çalışmalara başlandığını söyledi. 

Değirmenci, "Bu proje ile İzmir Bölgesinin rekabet gücünü arttıracak ve bölgesel kalkınmaya ivme kazandıracak yenilenebilir enerji sektöründeki kaynakların değerlendirilmesini sağlamak faaliyetin genel amacını oluşturmaktadır. 

Proje ile uygulanabilme potansiyeline sahip yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik çalışmalar ve gereksinim duyulan yasal düzenlemeler ile ilimizde yenilenebilir enerji kullanımına ilişkin yatırımların artmasını ve bölgenin rekabet gücünün yükseltilmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir" dedi. 

Dünyanın hızla değiştiğini, ilerleyen teknolojik gelişmelerin yeni ihtiyaçları doğurduğunu, bu hızlı gelişimin toplumsal yapıyı da etkilediğini vurgulayan Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, gelişen dünyayı yakalamanın, ileri ülkelerin standart ve hedeflerine ulaşmanın vazgeçilmez bir hedef olarak durduğunu belirtti. 

Fosil yakıt rezervi hızla tükeniyor
İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, "Sanayi alanındaki atılımlar, ulaşılan düzey, meydana gelen gelişmeler, enerji kaynaklarının tüketimini arttırırken, beraberinde çevresel sorunları, zaman zaman da çevre felaketlerini meydana getiriyor. 

Fosil yakıtlar gibi yenilenemez kaynakların sınırlı olması, fiyatların maliyetler içinde devamlı artması yeni arayışları doğuruyor. Dünyamızda enerji ihtiyacı her yıl yaklaşık olarak %4-5 oranında artmaktadır. Buna karşılık bu ihtiyacı karşılamakta olan fosil yakıt rezervi ise hızla tükenmektedir. Özellikle kömür ve petrol rezervlerinin hızla tükenmesi ve bitecek olması yeni enerji kaynaklarının kullanılmasını zorunlu hale getiriyor" diye konuştu. 

İzmir’e örnek yatırımlar 
İzmir’de özellikle tekstil, deri, gıda işleme, kimya sektörü başta olmak üzere endüstriyel ve tarımsal faaliyetlere yönelik temiz üretim ve eko verimlik uygulamalarının ele alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Değirmenci İl Genel Meclisinin aldığı kararlar doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarına verdikleri değeri şu şekilde sıraladı;
"1-İdaremiz bütçesinden yenilenebilir enerji için; a)Biokütle için 2.500.000 TL, b)Rüzgar santrali için 1.500.000 TL ödenek Birliklere ayrılan paylar için bloke edilmiştir.

2-Ege Üniversitesi Güneş Enstitüsü’ne ait Kalkınma Bakanlığı güdümlü, 9 köyde uygulamaya geçilmesi için beklenen "Kırsal Kesim Biyogaz Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi" için 07.02.2012 tarih ve 73 sayılı karar ile 182.953 TL aktarılması ve proje ortaklığı için protokol imzalanmıştır. 

3-Kiraz ilçesi, Umurcalı köyüne 5 köye hitap edecek ve biyogaz ile çalıştırılacak arıtma tesisi yapılarak, gerekli çalışmaların yapılması için Enerji ve Doğal Kaynaklar, Plan ve Bütçe ile Çevre ve Sağlık Komisyonlarına havale edilen 2012/072 sayılı önerge kararının kesinleşmesi beklenilmektedir. 

4-2012/056 sayılı önerge ile; Karaburun ilçesi, Eğlenhoca, Kösedere ve İncecik köylerinin arıtmalarının enerji gereksinimlerini karşılamak amacıyla, bu üç köyün ortasına rüzgar ya da güneş enerji santrali kurulması Enerji ve doğal Kaynaklar ile Plan ve Bütçe komisyonlarına havale edilerek öncelikle teknik elemanlarca keşfini müteakip tekrar görüşülmesi için karar alınmıştır. 

5-2012/052 sayılı önerge ile; İdaremiz hizmet binalarının ve atık su arıtma tesislerinin enerji ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla enerji santrali kurarak, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’nden teknik destek sağlanması hususunda düzenlenen protokol taslağı Enerji ve Doğal Kaynaklar ile Hukuk Komisyonlarına havale edilmiş ve 111 sayılı karar ile Rüzgar Enerjisi Santrali Danışmanlık hizmetinin alımına karar verilmiştir. 

6-2011/489 sayılı önerge ile; Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonuna havale edilen Bergama Paşaköy’e ait içme suyu pompasının güneş enerji sistemi kurularak çalıştırılmasına karar verilmiştir. 

7-Bergama Aşağı Kırıklar köyüne 500 Kw’lık rüzgar santrali kurulması." 
Ülke içindeki bol enerji kaynaklarına yönlenilmeli 
İzmir’de Yenilenebilir Enerji Kaynakları Projesi kapanış toplantısında konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, "Üniversitelerimizin teknik desteğini alarak hayata geçireceğimiz bu projelerin, İzmir için bir örnek teşkil edeceğine ve bu yönde yatırımları arttıracağına inanıyorum. 

Bu anlayıştan yola çıkarak, iç kaynakların en uygun koşullarda kullanılmasına, bu kaynakların doğaya en az zarar vermesine ve ekonomik gelişimine maksimum katkı sağlamasına dayalı yeni bir enerji politikası belirlenmesi, Türkiye için bir zorunluluk olmalıdır. Bu nedenle yenilenebilir ve çevresel zararları en az olan ve ülke içinde bol olarak bulunan enerji kaynaklarına yönelmek, Türkiye’yi hem enerji darboğazından kurtaracak hem de dışa bağımlılığı azaltacaktır" dedi.

KAYNAK:Bültenler

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu