Bakan Yıldız STEAM Tarafından Düzenlenen Türkiye-Gürcistan Enerji ve Yatırım Arenası Toplantısına Katıldı.

20.01.2012 - 15:57

Bakan Yıldız STEAM Tarafından Düzenlenen Türkiye-Gürcistan Enerji ve Yatırım Arenası Toplantısına Katıldı.

Taner Yıldız, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacminin 1,5 milyar dolar civarında gerçekleştiğini ifade ederek, bu ilişkilerin geliştirilmesinin hem yatırımcılarımız açısından, hem ticaret açısından, hem de ortak paydaya konan enerji kalemi açısından son derece önemli olduğunu bildirdi.

Türk müteahhitlerin de aynı zamanda bir milyar dolar civarında bir yatırım hacmine sahip olduklarının da altını çizen Yıldız, ’’Bu hem Türkiye’nin Çin’den sonraki yer aldığı uluslararası müteahhit hizmetlerindeki başarısı açısından, hem de Gürcistan’ın büyüyen ilerleyen ve genişleyen yapısı açısından son derece önemlidir’’ dedi.
NABUCCO projesine de değinen Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:

’’Şahdeniz projesiyle beraber, Azerbaycan’da konsorsiyum üyeleriyle birlikte geliştirdiğimiz projeler de tabii ki önümüzdeki süreçte yer alacaktır. Bunların arasında NABUCCO, ITGI, TAP gibi uluslararası projeler ile Şahdeniz 2 projesinin önünü tamamen açmak ve hiç bir tereddüte mahal bırakmamak açısından da TANAP projesi alternatif olarak sunuluyor. Bu, bölgemizde gelişimde tek somut anlaşma. Bu 6 milyar metreküpü, 2017 yılından sonra Türkiye’de kullanılmak üzere 10 milyar metreküpü ise Avrupa’ya aktarmak üzere düşünülmüş projedir. Hangi proje olursa olsun kazanan Türkiye ve bölge olacaktır.’’
Türkiye’deki enerji sektörüyle ilgili de bilgi veren ve yapılan yatırımları anlatan Taner Yıldız, son on yılda Türkiye’de enerji sektörüne 86 milyar lira civarında para harcandığını bildirdi.

Yıldız, ’’Biz Gürcistan ve Türkiye her iki ülkenin de büyüme rakamlarını karşılayabilmek açısından karşılıklı yatırımlarımıza devam edeceğiz. İletim hatlarımızı güçlendireceğiz ve bu güçlenmeyi bugün imza altına alacağız’’ diye ekledi.

Gürcistan ile Türkiye arasında bugün 220 kilovatlık Batum-Hopa enerji nakil hattının mevcut olduğunu söyleyen Yıldız, Borçka-Ahıska hattının da adım adım kapasitesinin yükseltileceğini ve bu yılın sonunda işletmeye alınmış olacağını ifade etti.

Taner Yıldız, ’’Aynı zamanda Batum-Muratlı 154 kilovatlık iletim hattı da inşallah 2015 yılında bitmiş olacak. Dolayısıyla gelişen büyüyen ve ilerleyen her iki ülkenin de enerjide arz güvenliğini karşılıklı kuvvetlendirmiş ve güçlendirmiş olacağız’’ dedi ve bundan sonra da uluslararası projeler geliştirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Toplantıya katılan Gürcistan Başbakanı Nika Gilauri ise, iki ülke arasındaki siyasi ve enerji ilişkilerinden memnun olduklarını ifade ederek, bu ilişkilerin giderek güçlenmesini dilediklerini ve yeni enerji projelerinin geliştirilmesini arz ettiklerini söyledi.

Toplantının ardından bir açıklama yapan Gilauri, yakın gelecekte Türkiye’nin Gürcistan’daki enerji sektörüne 1 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını söyledi.
Gürcistan’da yeni hidroelektrik santrallerinin inşaatına ilişkin son 2 yılda yaklaşık 40 anlaşmanın imzalandığını belirten Gilauri, bu anlaşmaların çoğunun Türk yatırımcılara ait olduğunu kaydetti.

Söz konusu toplantı sırasında, Gürcistan ile Türkiye arasında 400 kilovatlık Borçka-Ahıska elektrik iletim hattının inşaatını öngören anlaşma imzalandı.
İmzalanan anlaşma, Bakan Yıldız ve Gürcistan Enerji Bakanı Aleksandr Khetaguri tarafından kaleme alındı.
Söz konusu toplantıya konuşmacı olarak katılan, başta Gürcistan Enerji Bakanı Aleksandr Khetaguri olmak üzere Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Levent Murat Burhan, STEAM Konferans Başkanı Ali Bayramoğlu, EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da, konuşmalarında enerji sektörünün önemini anlattı.

-’’BİZ NABUCCO’NUN 6 ORTAĞINDAN BİRİYİZ. BU PROJENİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN DE GAYRETLERİMİZİ, ÇABALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ’’-

Bakan Yıldız, toplantı sonrasında, Gürcistan Enerji Bakanı Aleksandr Khetaguri ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin, NABUCCO ile ilgili soruları üzerine Yıldız, ’’Biz NABUCCO’nun altı ortağından bir tanesiyiz. Bu projenin geliştirilmesi için de gayretlerimizi, çabalarımızı sürdürüyoruz’’ dedi.

’’Altı ortaktan biri olduğumuz için kaynak bulma ile alakalı sorumluluğu tek başına omuzlarımızda hissetmiyoruz’’ diyen Yıldız, şöyle devam etti:
’’Biz Şahdeniz 2 projesinin her halükarda geliştirilebilmesini sağlamak ve bunu temin etmek açısından TANAP projesiyle bir alternatif sunduk. Dolayısıyla her halükarda üretimine başlayabilmeli, 2017 yılının sonunda bu gaz Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya akmalı. Ancak AB üyesi ülkeler de doğalgazdaki arz güvenliğiyle alakalı probleminin çözümünün bir parçası olmalı.’’
Türkiye’nin üzerine düşen sorumluluğu fazlasıyla, daha ileri adımlarla yerine getirdiğini anlatan Yıldız, ayrıca bu tür büyük projelerin zaman zaman tehditlerinin zaman zaman ise fırsatlarının ön plana çıkabildiğini ifade etti. Yıldız, ’’Ama ben orta ve uzun vadede NABUCCO’ya olan ihtiyacın kesinlikle bitmeyeceğine inanıyorum, Avrupa açısından baktığımızda’’ dedi.

Bakan Yıldız, NABUCCO, ITGI, TAP veya TANAP gibi doğalgaz boru hattı projelerinden hangisi olursa olsun kazananın Türkiye ve bölge olacağını da vurguladı.
Türkiye tarafından Kura nehrinin yönünün değiştirileceği ile ilgili bir başka soru üzerine ise yıldız, ’’Kura nehrini Tiflis’te ilk defa görüyorum ve Kura nehrinin Gürcistan için olan öneminin farkındayım’’ dedi.

Bu konuda iki ülke arasında görüşmelerin yürütüldüğünü belirten Yıldız, çözüm için ne gerekiyorsa yapılacağını ve bu manada herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.
Gürcistan ile Türkiye arasında enerji alanındaki işbirliğine de değinen Yıldız, Türkiye’nin Gürcistan ile geliştireceği çok proje olacağını söyledi. Yıldız, ’’Hem ticaret hacmimizi hem de yatırımları karşılıklı artıran bir hale gelmiş olacağız. Çünkü büyüme rakamları gerçekten çok hızlı gelişiyor. Bunları karşılayabilecek enerji yatırımlarını mutlaka gerçekleştirmemiz lazım’’ dedi.

Bakan Yıldız, gelişen, büyüyen ve ilerleyen iki ülkenin enerji arz güvenliğine birlikte katkı koyacaklarını sözlerine ekledi.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu